Süt üretim işletmelerinde risk yönetimi ve iç kontrol: Bir araştırma
Risk management and internal control in dairy product companies: A research
  1. Tez No: 456658
  2. Yazar: NİGAR ÖZÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN UZAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, Risk Yönetimi, Süt Üretim İşletmeleri, Süt Endüstrisi, İnternal Control, Risk Management, Dairy Product Companies, Dairy Endustry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle günümüz işletmeleri, sadece faaliyette bulundukları ülkede değil, dünyadaki diğer ülkelerdeki olaylardan etkilenir hale gelmiştir. Özellikle uluslararası ve çok büyük sermayeye sahip firmaların, yolsuzluk ya da hileli işlemlere girişmeleri bütün dünya piyasalarını olumsuz olarak etkilemektedir. Yolsuzlukları ve hileli işlemleri engelleyebilmek için düzenleyici kurumlar birtakım kurallar ve standartlar getirmişlerdir. Bu kurallardan biri de yöneticilerin hesap verme sorumluluğudur. Yöneticiler, görevlerini yerine getirebilmek için, işletme faaliyetleri ile ilgili karşılaşabilecekleri riskleri belirlemek, analiz etmek ve bu risklerle mücadele etmek için gerekli uygulamaları yapmak zorundadırlar. Bu uygulamalar ''risk yönetimi'' adı altında ele alınmaktadır. İç kontrol ise; işletmelerin karşılaşabileceği bu risklerin, zamanında belirlenmesi, değerlendirilmesi ve müdahale edilmesi konusunda yönetime katkı sağlamaktadır. Çalışmanın amacı; Türkiye'de faaliyette bulunan, 2014 yılında ISO 1000 içine girmiş olan süt işletmelerinin iç kontrol sistemlerinin, kendi yönetcilerinin yaklaşımları doğrultusunda, COSO (1992) iç kontrol modeli ile uyumlu olup olmadığını belirlemektir. Aynı zamanda, işletmelerin risk yönetimi ile ilgili bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Bununla ilgili olarak, süt işletmeleri yöneticilerine anket uygulaması yapılmış ve bu anket sonuçlarına göre analiz çalışması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's businesses, with the influence of globalization, are affected by the events not only in the countries they operate in, but also in other countries around the World. Particularly, international companies with huge capital that engage in corruption or fraud, adversely affect all world market. Regulatory authorities have introduced a set of rules and standards in order to prevent corruption and fraud. One of these rules is the accountability of the managers. In order to fulfill their duties, managers are obliged to identify and analyze the risks they may face in business operations and to implement the necessary measures to struggle these risks. These applications are discussed under the name of risk management. Internal control is to contribute the management in determination and assessment of these risks and intervention for them in time that enterprises may encounter. The aim of the study is to determine whether the internal control systems of dairy products enterprises, which operate in Turkey and had ISO 1000 in 2014, are in line with COSO (1992) internal control model. We tried to obtain the information of the enterprises about risk management. Regarding this, a survey was applied to the managers of dairy product enterprises and an analysis was carried out according to the results of these surveys.