2015 – 2016 yabancı dil öğretim programının etkililiğinin Avrupa Dil Gelişim Dosyası bağlamında belirlenmesi
Determination of 2015-2016 foreign language education program's efficiency in the context of European Language Portfolio
  1. Tez No: 456660
  2. Yazar: YILDIZ SUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Ġngilizce öğretimi, Avrupa Dil GeliĢim Dosyası, A1 – A2 Düzey Betimlemeleri, Education Program, English teaching, European Language Portfolio(ELP), A1 – A2 Level Descriptions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada 2014 yılında Avrupa Dil Gelişim Dosyası bağlamında yeniden düzenlenen ortaöğretim İngilizce dersi öğretim programının etkililiği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya 9. sınıf öğrencileri ve İngilizce öğretmenleri dahil edilmiştir. Araştırma, Kayseri'de bulunan Anadolu Liselerinde yürütülmüştür. Araştırma soruları dikkate alınarak araştırmada tarama yöntemi kullanılmış ve mevcut durum, öğretmen ve öğrencilerden toplanan nicel verilere bakılarak betimlenmiştir. Verilerin çözümlenmesi uygun istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sorularının öngördüğü şekilde, araştırmada 9. sınıf düzeyine denk gelen A1 ve A2 düzeyinin hedefleri betimlenmiş ve Avrupa Dil Gelişim Dosyası (ADGD) A–A2 düzeyi betimlemeleriyle karşılaştırılmıştır. 9. sınıf İngilizce dersi hedefleri ADGD ile uyumlu bulunmuştur. Anket aracıyla öğretmenlerin ADGD doğrultusunda özgün değerlendirme yöntemlerini ne kadar uyguladıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Öğretmenlerin, ADGD bağlamında özgün değerlendirme yöntemlerini uygulamada ortalamanın üzerinde bir puanla bu konuda bilinçli oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Öğrencilere yönelik program sonunda uygulanan başarı testi ile öğrencilerin hangi düzeyde oldukları ve hedeflenen A2 düzeyine ulaşılma oranı belirlenmiştir. Başarı testinde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinden okuma ve yazma becerileri ölçülmüştür. Öğretim programı, kazanımlar boyutuyla ADGD'de betimlenen A1–A2 düzeyiyle uyuşmaktadır ancak bu kazanımlar başarı testi sonuçlarına göre etkili şekilde gerçekleşmemiştir. Öğretmenlere programın kazanım, içerik, eğitim durumları ve ölçme-değerlendirme boyutlarını değerlendirmeleri için anket uygulanmış ve öğretmenlerin programı ve alt boyutlarını kısmen etkili buldukları sonucu çıkmıştır ancak öğretmenler, öğretim programının süreç boyutu olan eğitim durumlarını çok az etkili bulunmuştur. Bu araştırma 2014 ortaöğretim İngilizce dersi öğretim programının etkililiğini araştırmaya yönelik çalışmaların gerektiği kanaatini doğurmuştur ve gelecekte yapılacak araştırmalara bu çalışmanın ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effectiveness of English language education program in high school education which was revised in 2014 in the context of European Language Portfolio ( ELP). 9th grade students and English teachers were involved in the research. The research was conducted in the Anatolian High Schools in Kayseri. Considering the research questions scanning method was used and the current situation has been described by reference to quantitative data gathered from teachers and the students. Data analysis was performed through the proper statatistics program. A1 and A2 levels corresponding to the 9th grade objectives were depicted and were compared to the ELP A1 – A2 level descriptions. The 9th grade English course objectives were found to be consistent with ELP. Using the inquiry test it was tested that to what extent the English teachers were using the authentic methods for assessment and evaluation following the ELP criters. The result showed that English teachers were aware of authentic evaluation methods and they were using them above avarege. At the end of the program an achievement test was held according to which the levels of the students were determined and to what extent A2 level was achieved as the goal of the program. Reading and writing skills were included in the achievement exam.The result showed that A2 level couldn't be achieved thoroughly. Another inquiry test for teachers was also applied for evaluating the English Education Program for High School Education in the name of objectives, content, teaching and learning process and evaluation and assessment factors. Teachers found the teaching program partly effective in the name of objectives, content and evaluation and assessment factors while they found the teaching and learning process factor less effective. As a result it was stated that there is a need for further studies in order to increase the effectiveness of the program. This research is hoped to shed a light for the future inquiries and applications.