Müzede eğitim etkinliklerinin öğrencilerin yazma becerilerine etkisi
The effect of learning in museum activities upon the writing skills of students
- Tez No: 456683
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Yazılı Anlatım Becerisi, Okul Dışı Öğrenme Ortamları, Müzede Öğrenme, Turkish Language Education, Writing Skill, Out of School Learning Environments, Learning in Museum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmanın amacı, müze eğitimi etkinliklerinin 8. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerisi erişi düzeylerine etkisi olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmada“Türkçe öğretiminde, müzede eğitim etkinliklerinin uygulandığı grubun yazılı anlatım becerisi erişi düzeyleri ile müzede eğitim etkinliklerinin uygulanmadığı grubun yazılı anlatım becerisi erişi düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?”sorusunun yanıtı aranmıştır. Araştırma deneme modelinde hazırlanmıştır. Araştırmanın deney grubunu 24 öğrenci, kontrol grubunu ise 23 öğrenci oluşturmuştur. Uygulamalar Türkçe Dersi Öğretim Programı (MEB, 2006) doğrultusunda tasarlanan 4 uygulamadan oluşmaktadır. Her uygulama; yıllık plan göz önünde bulundurularak tasarlanmış yazılı anlatım becerisini geliştirmeye dönük etkinlikleri içermektedir. Bu bağlamda uygulamalar, bütünleştirilmiş bir öğrenmeöğretme yaklaşımıyla tasarlanan eğitim durumları çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmada bilgi, uygulama ve toplam erişi düzeylerine ilişkin veri toplamak için Türkçe Yazılı Anlatım Becerisi Testi ve Yazılı Anlatım (Kompozisyon) Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Testten elde edilen veriler ve yazma çalışmalarından elde edilen puanlar istatistik çözümleme programı ile çözümlenmiştir. Yazma çalışmalarının puanlanmasında geçerlik ve güvenirliği sağlayabilmek için yazma çalışmaları araştırmacı dışında bu alanda yeterliğe sahip 3 uzman tarafından değerlendirilmiştir. Türkçe öğretiminde müzede eğitim etkinliklerinin öğrencilerin yazılı anlatım becerisine ilişkin bilgi düzeyinde bir gelişme sağlamadığı; buna karşın uygulama ve toplam erişiler bağlamında geleneksel uygulamalara göre daha etkili olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonucunda; müzede eğitim etkinliklerinin öğrencilerin yazılı anlatım (kompozisyon) yazma becerilerinin de olumlu yönde geliştiği belirlenmiştir. Yazılı anlatım becerisinin geliştirilmesinde kalıp uygulamalar yerine çağdaş yaklaşımlar yeğlenerek öğrenme ortamları çeşitlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effect of learning in museum activities upon the writing skills of 8th grade students. The study set out to answer the question of“Whether there would be a significant difference on writing skills between the group which implemented learning in museum activities for Turkish language education and the group which followed traditional learning in the classroom?”An experimental design was followed for this study; twenty four students were recruited to be part of an experimental group, and twenty three students to act as a control group. The museum activities were designed with the objectives of the Turkish Language Curriculum (MEB, 2006) in mind and consist of 4 sections. Each activity was designed after consideration of the language education curriculum and includes activities for improving writing skills. Activities were designed and implemented with an integrated teaching and learning approach. Data on knowledge and application levels and total scores were collected using the Turkish Writing Skills Test and Writing Assessment Scale. Data management and analysis were performed using a statistics programme. For control validity and reliability, measurements were carried out by three other experts in the Turkish language education field. No significant reduction was found in the knowledge levels of the experimental group compared with the control group, while on the other hand there was a significant difference between the experimental and control groups with regards to application levels and total scores. As a result of this research improvement in writing skills was found after learning in museum activities for students. The findings of this study suggest that modern approaches should be preferred to traditional methods of improving writing skills.