Localization factors of video games and impacts on digital purchasing behavior
Video oyunlarının lokalizasyon faktörleri ve dijital satın alma davranışına etkileri
- Tez No: 456710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ESER GEGEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Video oyunları, dijital ürün, dijital satın alma, yerelleştirme, dijital içerik, Video games, digital product, digital purchasing, localization, digital content
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
2000'lerin teknolojisi, geniş bantlı internet bağlantısı sayesinde, her şeyin insanların cihazlarına kendi kendine gelmesini sağladı. Bu durumla birlikte, içerik işi de dijitalleşerek bu devrimden payını aldı. Fakat, farklı ülkelerden, farklı dil, kültür veya anlayışa sahip çok sayıda farklı insan olduğundan dolayı; yerelleştirme konusu, içerik üreticileri için, bir problem haline geldi. Bunun temelinde, internet üzerinden sağlanan hızlı dağıtım etkisiyle birlikte, internet üzerinden ürünlere kolayca ulaşan tüketicileri tatmin etme zorluğu yatmaktaydı. İnternet erişimindeki bu artış, dijital içerik dünyasını gittikçe daha rekabetçi hale getirdi ve video oyunları, büyüme, pazar boyutu ve erişilebilirliği ile sektördeki en umut verici oyunculardan biri oldu. Bu araştırmada, küreselleşmenin bir alt etkisi olan yerelleştirmenin, dijital oyun satın alma davranışındaki moderatör etkisi incelenmiştir. Bu etkiyi analiz edebilmek için, farklı moderatör koşullara sahip anketler, oyun oynayan kişilerin satın alma niyetlerini bir bütün olarak anlayabilmek ve farklı lokalizasyon koşullarında değerlendirebilmek üzere Türk oyunculara uygulanmıştır. İstatistiksel analizler ve karşılaştırmalar için, çoklu regresyon analizinin farklı varyasyonları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
2000s technology made everything come up to each person's devices by itself thanks to widespread broadband internet connection. Therefore, content business took its share from this revolution by digitalizing; however, since there are lots of different people from different countries with different languages, cultures or understandings, localization became an issue for producers to satisfy their consumers with rapid growth of distribution via internet. That increase of internet connection also made digital content business market more and more competitive and video games became one of the most promising one with its growth, market size and accessibility. In this research, as a side-effect of globalization, localization is examined for video games with its moderation effect on digital purchasing intention. In order to analyze this effect, questionnaires with differing moderators are applied to Turkish gamers for understanding their intentions as a whole and change under different localization circumstances. For the statistical analyses and comparisons, different variations of multiple regression analysis is used mainly.