Human vs. human capital? exploring HR evolution in Turkey
İnsan mı, sermaye mi? Türkiye'de insan kaynağı evriminin araştırılması
- Tez No: 456732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDİL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: insan odaklı perspektif, sermaye olarak insan perspektifi, stratejik insan kaynakları (IK) yönetimi, yetkinlikler, IK yönetiminin evrimi, human focused perspective, human capital perspective, strategic human resources management (SHRM), competencies, evolution of HR management
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada günümüzde sıkça öne çıkan, popülerleşen ve kullanılan stratejik İnsan Kaynakları (IK) yönetimi ile ilgili argümanların,“insan odaklı”ve“sermaye olarak insan odaklı”perspektiflerin etkisinde nasıl kaldığı, bu etkinin günümüz akademi ve iş dünyasına nasıl yansıdığı ve Türkiye'deki İK profesyonelleri tarafından nasıl yorumlandığı, hayata geçerken İK fonksiyonlarının, pratiklerinin, yetkinliklerinin ve İK profesyonellerinin hizmet ettikleri organizasyonlardaki algılarına nasıl etki ettiği araştırılmıştır. Araştırmada kişisel deneyim ve tutumları ilk elden almak amacıyla nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş, büyük çoğunluğu kıdemli İK profesyonellerinin oluşturduğu 20 kişiden oluşan örneklem ile birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerden elde edilen veriler, tümevarıma dayalı nitel içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; İK profesyonelinin eğitim geçmişi, iş yaşamındaki deneyimleri, birlikte çalıştığı liderlerin özellikleri nasıl bir İK profesyoneli profili sergileyeceğini ve stratejik İK argümanlarını nasıl ele alacağını belirlemektedir. Aynı zamanda bu bireysel özelliklerin, İK profesyonelinin“insan”odaklı ya da“sermaye olarak insan”odaklı perspektiften bakışına etki ettiği ortaya çıkmaktadır. Bulunduğu kurumun kültür ve iklimi ile sosyokültürel-ekonomik nedenlerin de kolektif bir etkide bulunduğu gözlemlenmektedir. Tüm bu etkileşim, İK profesyonelinin stratejik İK argumanlarını edinmelerini, yorumlamalarını ve ortaya koydukları İK uygulamalarını etkilemekte, bunun sonucunda organizasyonlarda farklı İK yönetim yaklaşımları, uygulamaları ve farklı İK departmanı algıları oluşmaktadır. Söz konusu bu çalışma,“insan odaklı”ve“sermaye olarak insan odaklı”perspektiflerin Türkiye'deki İK alanına olan etkisinden edilen kapsamlı sonuçları ile stratejik İK yönetimi literatürüne katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to explore the leading and prominent strategic human resources management (SHRM) arguments in terms of how they are applied in today's academia and business world through examination of Turkish human resources (HR) professionals. This study determined“human focused”and“human capital”perspectives as a main conceptual framework, in doing so it was also investigated how these different perspectives are reflected on HR field of Turkey as a means of functions, practices, and competencies, and what the widespread belief of HR professionals on whether their primarily focus on human beings in organizations. To obtain personal experiences and attitudes from at first hand, in-depth interviews were done with 20 HR professionals with a great majority of senior ones in Turkey. To analyze qualititative data from interviews, an inductive qualitative content analysis tecnique was used. The findings indicate which perspective is outstanded by HR professionals is impressed by HR professionals' individual profile and individual drivers which are found out as educational background, past work experience, and the characteristics of influencers as well as collective perspective which includes the climate and culture of organizations HR professionals work for, and socio-cultural-economical reasons. Additionally, these differences influence on HR professionals' adoptation, interpretation, and implementation of strategic HRM, hence different HRM outputs and HR department perceptions appear in organizations. Thus, this study contributes to the SHRM literature by adding the human capital and human focused perspectives' impacts on organizations with the results of comprehensive and evolutionary overview of strategic HRM in Turkey.