International cultural programme work - The case of the Goethe-Institut in Turkey 2005-2015
Uluslararası kültürel program çalışmaları - Türkiye'deki Goethe-Institut'un örneği 2005-2015
- Tez No: 456762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Program Çalışmaları, Alman Dış Kültür Politikası, Goethe-Institut, Türkiye, Cultural programme work, German foreign cultural policy, Goethe-Institut, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Dış kültür politikası bir ülkenin dış politikasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Almanya'da dış kültür politikası, dış ticaret ve dış güvenlik politikasının yanında eşit şekilde yer almakta, çeşitli temsilci kurumlar dışişleri bakanlığı adına Alman dili ve kültürünü yurt dışında insanlara ulaştırmaktadır. Goethe-Institut, Almanya'yı dünya çapında temsil eden ana temsilci kurumdur. Goethe-Institut, kültürel program çalışmaları olarak isimlendirilen çalışmalarla Alman kültür hayatı hakkında fikir vermekte, kültürlerarası değişim ve diyalog için bir platform oluşturmaktadır. Kurum Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir'de üç enstitü ile temsil edilmektedir. Türkiye'nin Almanya için önemli bir ortak olması nedeniyle Almanya'nın Türkiye ile arkadaşça ilişkiler sürdürmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada Goethe-Intitut'un 2005 ve 2015 yılları arasında Türkiye'de gerçekleştirdiği kültürel program çalışmaları analiz edilmekte ve böylece kurumun Türkiye'deki mevcudiyetinin önemi ve bu temsilcilerin Goethe-Institut'un genel stratejisi içerisindeki yerinin anlaşılması amaçlanmaktadır. Tezin ilk bölümü bu çalışmanın amacını ve kapsamını içermektedir. Takip eden üç bölüm, Alman dış kültür politikasının tarihini ve ilkelerini, Goethe-Institut başta olmak üzere temsilci kurumlar sistemini ve Alman-Türk kültürel ilişkiler tarihini özetleyerek araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Beşinci bölümde ise Türkiye'deki üç Goethe-Institut ve bu temsilcilerin Goethe-Institut'un genel stratejisi içerisindeki yeri incelenmektedir. Son olarak tezin altıncı bölümünde üç Goethe-Institut'un kültürel program çalışmaları, gelişimlerine, işbirliği çabalarına ve en iyi uygulama örneklerine dayandırılarak analiz edilmektedir. Bulguların özeti Goethe-Institut'un Türkiye'deki mevcudiyetinin ve kültürel faaliyetinin önemini vurgulamakta ve Türkiye'nin Goethe-Institut'un genel stratejisi içerisindeki özel yerini belirterek tezi sonuçlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign cultural policy is an important part of a country's foreign policy. In Germany it ranks equally with foreign trade and security policies. In the name of the Federal Foreign Office, various agency organizations convey the German language and culture abroad. The Goethe-Institut is the main agency organization representing Germany world wide. With its so-called cultural programme work, it provides insights in the German cultural life and creates platforms for intercultural exchange and dialogue. In Turkey, the organization is represented with three institutes in Ankara, İstanbul and İzmir. Turkey being an important partner, it is of utmost importance for Germany to maintain a friendly relationship with it. The aim of the dissertation is to analyze the cultural programme work implemented by the Goethe-Institutes in Turkey during the period from 2005 to 2015 in order to understand the importance of its presence there and its position within the Goethe-Institut's general strategy. The first chapter of the thesis covers the aim and scope of the research. The following three chapters establish the basis of the dissertation by giving an overview of the history and principles of German foreign cultural policy, the system of agency organizations, in particular the Goethe-Institut, and the history of German-Turkish cultural relations. In the fifth chapter, the three Goethe-Institutes in Turkey and their position within the Goethe-Institut's system are scrutinized. In the sixth chapter finally the three Goethe-Institutes' cultural programme work is analyzed regarding its trends, cooperative efforts and best practice events. A summary of the findings concludes the thesis, confirming the importance of the Goethe-Institut's presence and cultural activity in Turkey and pointing out the location's peculiar position within the general strategy of the agency organization.