Unwanted child of literature: Kitsch in the Unbearable Lightness of Being
Edebiyatın istenmeyen çocuğu:Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği'nde kitsch
  1. Tez No: 456763
  2. Yazar: BUSE MALKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE PARLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kitsch, the art of the novel, totalitarianism, ambiguity, polyphony
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada; Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Kundera'nın roman sanatını gözlemleyebilmek için derinlemesine bir inceleme ile irdelenmektedir. Bu analiz doğrultusunda, çalışma;kitsch nosyonuyla ne demek istendiğine ve Kundera'nın roman sanatının bu kitsch mefhumuna nasıl direndiğine değinmektedir. Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği'nde betimlenen roman sanatı, çokseslilik nosyonu bakımından da incelemektedir. Burada Kundera çoksesliliği dikkate alarak, farklı seslerin çoğulluğunu kitsch'in totaliter sesinden daha çok vurgulamaktadır. Kundera'nın Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği'ndeki özgün roman tekniklerinin analizi, onun roman sanatının olumlamalara ve mutlak yargılara nasıl direndiğini göstermektedir. Bu bağlamda, Kundera'nın romanı, okura roman tekniklerinde temsil edilen muğlaklığı keşfetmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte, soru sormak bu sanatın vazgeçilmez bir parçasıdır ve bu sebeple çalışmanın amacı; yazarın romanının oluşumundaki işbirlikçi yaklaşımını inceleyerek soru sorma yöntemini keşfetmektir. AnahtarKelimeler:kitsch, roman sanatı, totaliterlik, muğlak, çokseslilik.
Özet (Çeviri)
In this study, The Unbearable Lightness of Being is discussed with a depth analysis in order to trace Kundera's art of the novel. In accordance with this analysis, the study dwells on what is defined as the notion of kitsch and how Kundera's art of the novel opposes it. His art of the novel referred to in The Unbearable Lightness of Being is also examined in terms of the notion of polyphony. Here, by taking polyphony into consideration, he emphasizes the plurality of different voices over totalitarian voice of the kitsch. Analysis of Kundera's idiosyncratic novelistic devices in The Unbearable Lightness of Being illustrates how his art of the novel resists affirmations and certainties. In this context, his novel allows the reader to explore ambiguity represented in his novelistic techniques. In addition to this, posing questions is integral part of his novel and for this reason; the purpose of the study is to explore Kundera's method of posing questions by studying the author's collaborative approach to the creation of his novel.