Health system performance in OECD countries: Data envelopment analysis
OECD ülkeri sağlık sistemleri performansı: Veri zarflama analizi
  1. Tez No: 456815
  2. Yazar: ELİF GÖKSU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Economics, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Sistemi Modelleri, Doğrusal Regresyon Analizi, Data Envelopment Analysis, Health Economics, Health System Models, Linear Regression Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sağlık ekonomisi ülkelerin gelişmişlik seviyesi, etkililiği ve etkinliğini ölçmek için kullanılan en önemli ekonomi alanlarından biridir. Her ülke, içinde bulunduğu ekonomik, kültürel ve sosyal duruma göre kendi sağlık politikasına kendisi karar verir. Bu politikaların karar merkezindeyse genel olarak sağlık finansmanları ve sınırlı kaynakların kullanımı göz önünde bulundurulmaktadır. Bu noktada dünyada kullanılan dört ana sağlık sistemi modelinden bahsetmek mümkündür. Bu modelleri; vergi ödemeleriyle finansmanını sağlayan Beveridge, işveren ve işçilerin sigorta ödemeleriyle finansmanını sağlayan Bismarck, hem vergi hem sigorta ödemeleriyle finansmanını sağlayan National Health Insurance System (Ulusal Sağlık Sigortası Sistemi) ve son olarak direk olarak özel ödemeleri temel alarak sağlık sistemini finanse eden Out-of-Pocket oluşturmaktadır. Bu tezin temel amacı az önce adı geçen sağlık sistemlerinden hangilerinin ülkelerin sağlık sistemleri performansı üzerinde daha etkili olduğunu keşfetmektir. Bu çalışma yapılırken sağlık sistemlerinin kaynakları ve finansal sağlık modellerinin farklılıkları göz önünde bulundurularak OECD ülkelerinin sağlık sistemleri performans seviyeleri arasındaki farklılıklar bulunmaya çalışılmıştır. Veri zarflama analizi ülkelerin etkililik seviyelerini açıklamak için kullanılmıştır. Veri zarflama analizi sonuçlarına göre, hangi sağlık sistemi modelinin diğerlerine göre daha iyi olduğu tartışılmıştır. Beklenen Yaşam Süresi ve Bebek Kurtulma Oranı çıktı verileri olarak alınırken, Kamu Sağlık Harcamaları, Özel Sağlık Harcamaladır, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve Doktor Sayısı girdi verileri olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Veri aralığı sözü geçen tüm girdi ve çıktı veriler için 2000 yılından 2014 yılına kadar ki 15 seneyi kapsamaktadır. Çalışmaya Veri Zarflama Analizi uygulanmadan önce, seçilen verilerin genel çerçevesini göremek ve güvenilirliğinden emin olmak için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Veri zarflama analiziyle elde edilen sonuçlar geçmiş çalışmaların bulduğu sonuçlarla uyumluluk göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Health economics is one the most important areas of economical science to measure countries' development levels, efficiency and effectiveness. Every country implements their own health policy according to countries' economic, cultural and social situations. These policies mainly include an arrangement about health financing and usage of limited health resources. There are four main health financing approaches in the literature, which are Beveridge based on tax payment to provide healthcare services to their citizens, Bismarck based on employer and employees payroll deduction to provide healthcare services to their citizens, National Health Insurance based on both tax payments and insurance to provide healthcare services to their citizens and Out-of-Pocket based on directly private payments to provide healthcare services to their citizens. The main purpose of the study is to understand the effect of these different health system models on healthcare system performances. In this dissertation, taking into account the resources of health systems and the differences in their financing models, diversities were tried to be found between the OECD countries' health system performance levels. Data Envelopment Analysis (DEA) was implemented to determine efficiency levels of countries. According to DEA results, the question as to which health system model is better was discussed. Life Expectancy and Infant Survival Rate were chosen as output variables. Public Health Expenditures, Private Health Expenditures, GDP per Capita and Number of Physicians were chosen as input variables. Data on the above variables from 2000 to 2014 were used in this thesis. Before the DEA implementation, linear regression analysis was implemented to see the general frame and the robustness of the data. Efficiency results mainly show compatibility with previous studies' results.