Tezer Özlü ve Sâdık Hidâyet'in eserleri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative study about the works of art of Tezer Özlü and Sâdık Hidayet
  1. Tez No: 456852
  2. Yazar: ÖMER YÜZÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YALÇIN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tezer Özlü, Sâdık Hidâyet, karşılaştırmalı edebiyat, varoluş, yabancılaşma, psikanalitik, Tezer Özlü, Sadık Hidayet, comparative literature, existence, estrangement, psychoanalysis approach
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Tezer Özlü ve Sâdık Hidâyet'in Eserleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme adlı araştırmamızın amacı Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi'nin ortak konu ve esin kaynağı çerçevesinde Tezer Özlü ve Sâdık Hidâyet'in eserlerinin incelenmesidir. Benlik arayışı, boşluk, hiçlik, ölüm, yabancılaşma ve ruhsal gerilmeler gibi temaların Tezer Özlü ve Sâdık Hidâyet'in eserlerinde yoğun bir şekilde işlendiği görülmüştür. Her iki yazarda da yazma eylemine esinlik eden varoluşsal kaygılar, incelememizde, çalışmanın merkezinde yer almıştır. Hermeneutik, fenomenolojik ve psikanalitik inceleme, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi'nde yararlandığımız inceleme yöntemi olmuştur. Varlığın oluş tarzlarını Sartre ve Heidegger ile açığa çıkarmaya; yabancılaşma problemini Marx ile; ruhsal kişiliği, içgüdüyü, nevrotik semptomları, rüyaları Freud'un psikanaliz yaklaşımıyla incelemeye çalışırken, her iki yazarın eserlerinde varoluşun, yabancılaşmanın ve ruhsal gerilmelerin ortak bir şekilde dile getirildiği görülmüştür. Her iki yazarın da yaşamlarının bir bölümünü Avrupa'da geçirmeleri, edebiyat dünyasını buradan takip etmeleri, etkilendikleri yazarların birbirine yakın kimseler olmaları, varoluşu, yabancılaşmayı, psikanalitik yaklaşım tarzını aynı tür üzerinden vermeleri, Tezer Özlü ve Sâdık Hidâyet'in benzerlik gösteren tarafları olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yazarların farklı milletlere ve farklı kültürlere ait olmaları, sosyal ve cinsel temaların farklılık gösterecek şekilde metinlerde işlendiği görülmüştür. İncelememizin sonucunda, Tezer Özlü ve Sâdık Hidâyet, eserlerinde yaşamın ve yaşantının kendisini, yaşananlar üzerinden tanımlamaya çalıştıklarında, varoluş, yabancılaşma ve psikanalitik okumaya uygun eserler verdikleri görülmüştür. Bu durum da farklı kültürlere ve milletlere ait iki yazarın, birbirine yakın çizgide yazma eylemlerini gerçekleştirdiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of A Comparative Study about the Works of Art of Tezer Ozlu and Sadik Hidayet is analyzing the works of art of Tezer Ozlu and Sadik Hidayet within the frame of common subject and motivation of Comparative Literature. Subjects of propriate striving, emptiness, nothingness, death, estrangement and nervous breakdowns were discussed extensively in works of art of Tezer Ozlu and Sadik Hidayet. Existential anxiety, the source of inspiration to both authors, is the reason of focusing it during analysis. Hermeneutic, phenomenological, psychoanalytic analysis has become our method of analyzing utilized in comparative literature. While revealing the modes of existence with Sartre and Heidegger; researching estrangement problem with Marx; mental personality, instinct, neurotic symptoms and dreams by Freaud's psychoanalysis approach, existence, estrangement and nervous breakdowns were expressed in both authors' works of art. Both authors' staying in Europe for a certain time period, following developments in Literature when they were in Europe, similarity of their source of inspiration, their same kind of work of art about existence, estrangement and psychoanalysis approach have shown that these authors have similarities. Besides, since the authors belong to different nations and cultures, social and sexual problems were discussed in their texts differently. As a result of our analysis, it has seen that when Tezer Ozlu and Sadık Hidayet discussed living and life itself in terms of incidents, the literal works, appropriate for existentialist, estrangement and psychoanalysis reading were created. This has indicated that two authors from different culture and nation have realized writing in a close manner to each other.