Rehber öğretmenlerin iş tatmin düzeylerinin demografik değişkenler açısından incelenmesi
Examination of guidance teachers' job satisfaction levels in terms of demographic variables
- Tez No: 456888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY USLU DİVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Guidance Teachers, School Counselor, Job Satisfaction, School
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada Rehber Öğretmenlerin iş tatmin düzeylerinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda rehber öğretmen olarak çalışanların meslek hayatları boyunca yaptıkları mesai sürecinde iş tatmin düzeylerinin nasıl olduğu, söz konusu durumun ortaya çıkmasına neden olan iç ve dış etmenlerin neler olduğu incelenmiştir. Bu inceleme esnasında rehber öğretmenlerin demografik değişikliklerinin iş tatminine yansımaları da göz önünde bulundurularak bu demografik değişkenler çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. Araştırma karşılaştırma türü tarama modelinde bir çalışmadır. Aksaray İlinde çalışan rehber öğretmenlerden oluşan örneklem gurubuna yapılan Minnesota iş tatmini ölçeği sonuçlandırılarak Aksaray İlinde çalışan rehber öğretmenlerin kişisel özellikleri ve iş tatmin düzeyleri ortaya çıkartılmıştır. Araştırmada belirlenen örneklem gurubuna Minnesota iş tatmin ölçeği ve kişisel bilgiler formu uygulanmış, elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 23) programında analiz edilerek sonuçlara ulaşılmıştır. Elde dilen sonuçların Milli Eğitim camiasına katkıları değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Rehber öğretmen, iş tatmini, okul
Özet (Çeviri)
In this work it has been aimed to reveal the level of the work satisfaction of the Guidance Counselors. It has been examined how high is the work satisfaction of the guidance counselors who are working at schools associated to Ministry of National Education during their employment period and also which internal or external factors has influenced the mentioned situation to come out. These demographic variations have been inspected with different dimensions and during this examination, the reflections of demographic differences on work satisfaction of guidance counselors have been taken into consideration. The research is a comparison type scanning model. The Minnesota work satisfaction scale which applied to sample group of guidance counselors working in Aksaray province has been concluded and the level of work satisfaction of guidance counselors in Aksaray has been revealed. In this research, the Minnesota work satisfaction scale and personal information form has been implemented to the designated sample group and the obtained data has been analyzed with Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 23). The contributions of the results to the National Education society have been evaluated.