Ortak kullanımlı sabit sağım ünitesinde sağım hijyeni ve süt kalitesi
Milking hygiene and milk quality in a cooperative milking system
  1. Tez No: 457077
  2. Yazar: UMUT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Somatik Hücre Sayısı, Toplam Bakteri Sayısı, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp, Somatic Cell Counts, Total Bacteria, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Süt sığırcılığı yapan aile işletmelerinde sağım koşullarının sağlıksız oluşu nedeniyle istenilen düzeyde kaliteli bir süt elde edilememektedir. Bu amaçla aile işletmelerinin ortak sağım ünitesi kurmaları gündeme gelmiştir. Bu çalışmada Lapseki Taştepe Köyünde kurulu bulunan ortak kullanımlı sabit sağım ünitesinde süt kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya konu ortak kullanımlı sabit süt sağım ünitesi toplam 137 sağmal siyah alaca ırkı süt sığırı yetiştiren 34 aile işletmesine hizmet vermektedir. Sağım ünitesinde sabah sağımı saat 5 – 7 arasında, akşam sağımı ise 16 – 17 saatleri arasında randevu sistemi ile yapılmaktadır. Süt kalitesini belirlemek amacıyla, Haziran ve Ağustos aylarında birer kez ve Eylül ayında iki kez olmak üzere hem bireysel olarak sağmallardan hem de soğutma tankından süt örnekleri alınmıştır. Ayrıca 11 işletme sahibi ile görüşülerek araştırmaya konu olan aile işletmeleri hakkında fikir edinilmiştir. İşletme sahiplerinin sığırcılık için günlük çalışma saatlerinin ortalama 3,5 saat olduğu, genellikle ilkokul mezunu olan, ortak sağım ünitesinden genellikle memnun oldukları belirlenmiştir. Somatik hücre sayısı (SHS) bireysel inek örneklerinin %17,1'inde 500.000 ad./ml'nin üzerinde %9,2'sinde ise 1.000.000 ad./ml'nin üzerindedir. Bireysel öneklerin %16,4'ünde toplam bakteri sayısı (TBS) 100.000 ad./ml'den daha yüksek; %85,5'inin Staphylococcus aureus, %22,4'ünün ise farklı Streptococcus türleri ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. Staphylococcus aureus sayısı 500 adet/ml'den yüksek örnek oranı % 71,7 , aynı değer Streptococcus türleri için % 8,5 olarak belirlenmiştir. Soğutma tankından alınan örneklerde SHS 500.000 ad./ml'nin altında; TBS %50'sinde 100.000 ad./ml'nin üzerindedir. Staphylococcus aureus ve Streptococcus spp. bakımından soğutma tankı örneklerinin %75'i 500 ad./ml'nin üzerindedir. Soğutma tankı örneklerinde SHS bireysel inek örnekleri değerlerini yansıtmaktadır. TBS soğutma tankında bireysel inek örneklerinden daha yüksektir. Streptococcus bakımından da soğutma tankı örnekleri inek örneklerine göre yüksektir. Bu durum sağım esnasında ve/veya sonrasında bir kontaminasyona işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Dairy farmers who are doing business as a family base can not achieve the desired level of quality milk because of unhealthy conditions in milking. This is why the common milking unit is raised instead of a individial family dairy milking unit. In this study, our main objective is to determine the quality of milk in the milking unit in the cooperative milking system which is placed in Tastepe village. This investigation covers 34 dairy breeding farmers, who are doing business as a family base and their 137 holstein dairy cows which are using the cooperative milking system. This common usage milking system is organized by appointment, working hours starting in the morning at 5am to 7am and in the evening at 4pm to 5pm. Milk samples are taken both from indivudial dairy and from cooling milk tanks in order to determine the quality of milk in the time period once in June and August and also twice in September. Also it was discussed with 11dairy farmers who are using this cooperative milking system. All these 11 dairy farmers who graduated from primary school are confirming that they are spending an average 3,5 hours in a day for dairy breeding. The somatic cell count in the individual dairy cow samples of 17,1% is over 500.000 pcs./ml, 9,2% of these samples are over 1.000.000 pcs./ml. , total bacteria is over than 100.000 pcs./ml. in the 16,4% of the individual samples; 85,5% of samples defined Staphylococcus aureus and 22,4% of samples were found to be contaminated with different Streptococcus species. Somatic cell counts 500.000 pcs./ml. in samples from cooling tank, total bacteria is over than 100.000 pcs./ml. in 50% of samples. Total Staphylococcus aureus, in 71,7% of samples are higher than 500 pcs/ml. The same ratio for total Staphylococcus spp is specified 8,5%. In samples taken from the cooling tank; Somatic cell counts are under 500.000 pcs/ml., total bacteria is over 100.000 pcs/ml of 50% samples. Total Staphylococcus aureus and Streptococcus spp. 75% of cooling tank samples are over 500 pcs/ml. Somatic cell counts seems normal in samples of cooling tank but total bacteria counts are higher than the indivudial cow samples when compared to the cooling tank samples. Streptococcus spp. counts are higher than the indivudial cow samples when compare to the cooling tank samples. This situation proves there is contaminaton in the cooperative milking system.