Ankara piyasasında satılan beyaz peynirlerin proteoliz düzeyi üzerinde bir araştırma
- Tez No: 45728
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜMER URAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: White cheese, proteolysis
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA PİYASASINDA SATILAN BEYAZ PEYNİRLERİN PROTEOLIZ DÜZEYİ ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRMA Bedia ŞİMŞEK Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknlojisi Anabil im Dalı Danışman: Prof. Dr. Turner URAZ 1995, Sayfa: 70 Jüri: Prof. Dr. Turner URAZ Prof. Dr: Emel SEZGİN Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÜVEN Ankara il merkezinde satısa_ sunulan Beyaz peynirlerin proteoliz düzeyini tespit etmek için yapılan araştırmada, taze olarak piyasaya sürülen peynirleri temsil etmesi bakımından Haziran ayında, olgunlaşmış peynirleri temsil etmesi bakımından da Kasım ayında 20'.şer adet olmak üzere toplam 40 örnek alınmıştır. Araştırma sonucunda Haziran (H) ve Kasım (K) ayla rında toplanan peynirlerde ortalama kururnadde, yaş, kuru- rnaddede yag, tuz. kururnaddede tuz. titrasyon asit ligi, pH, toplam azotlu madde, suda çözünen azotlu madde, protein olmayan azotlu madde, fosf otungustik asitte çözünen azotlu madde, proteoz azotu, olgunlaşma katsayısı ve toplam duyu sal puanları hesaplanmış bu değerler sırasıyla V41.710- (H)-% 40.891 (K) ; % 20.67 (H)-% 19.10 (K) ; % 48.771 (H) - % 45.423 (K); % 4.001 (H)-% 3.339 (K) ; % 9.662 (H)-?o 8.334 (K) ; % 1.310 (H)-% 1.205 (K) ; 4.26 (H)-4.45 (K) ; % 2.287 (H)-% 2.407 (K); % 0.460 (H)-?o 0.520 (K) ; % 0.231 (H) - % 0.289 (K); % 0.106 (H)-5ö 0.116 (K) ; % 0.179 '(H)- % 0. 230 (K); % 20.06 (H)-% 21.42 (K) ; 16.6 (H)- 17.2 (K) olarak saptanmıştır. Haziran ve Kasım ayı örneklerine uygulanan kimyasal ve duyusal analizler sonucunda aylar arasında bir farklı lığın olması beklenirken, farklılık sadece peynirlerin tuz içerikleri ile tat puanlarında görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Beyaz peynir, proteoliz.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT MASTER'S THESIS A RESEARCH ON PROTEOLYSIS LEVEL OF PICKLED WHITE CHEESE IN ANKARA MARKET Bed i a SİMSEK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Milk Technology Supervisor: Prof. Dr. Turner URAZ 1995. page: 70 Jury: Prof. Dr. Turner URAZ Prof. Dr. Emel SEZGİN Asst. Prof. Dr. Mehmet GÜVEN In this research the proteolysis level of white- cheeses in market of Ankara was determined. Forty cheese samples were bought. Twenty of them which represented unripened cheeses were bought in June. The other twenty cheese samples which represented ripened cheeses were bought in November. The average amount of dry matter, fat. fat in dry matter, salt, salt in dry matter, titratable acidity, pH. total nitrogen, water soluble nitrogen, non-protein nitro gen, ripening coefficient and overall sensory scores of the cheeses which were bought in June (J) and November (N) are mentioned below respectively : % 41. 710(J)-% 40.891 (N); % 20.67 (J)-?6 19.10 (N) ; % 48.771 (J) -% 45.423 (N) ; % 4.001 {J)-% -3.339 (N); % 9. 662 (J)-% 8.334 (N) ; % 1.310 (J)-% 1.205 (N) ; 4.26 ( J) ~4. 45 (N) ; % 2.287 (J)-% 2.407 (N) ; % 0.460 (J)-% 0.520 (N) ; % 0.281 (J) - % 0.289 (N) ; % 0.106 (J)-fc 0.116 (N) ; % 0.179 (J)- % 0.230 (N) ; % 20.06 (J)-% 21.42 (N) : 16.6 (J)- 17.2 (N). The results of the chemical and organoleptic analy sis of the cheeses which were bought in June and November showed that there was difference between the salt contents and flavour points of the cheeses.