Ankara piyasasında satılan 'light' beyaz ve kaşar peynirlerinin proteoliz düzeyi üzerinde araştırmalar
Investigations on proteolysis levels of light white and kaşar cheeses sold in Ankara
- Tez No: 170198
- Danışmanlar: PROF.DR. EMEL SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Peynir, Light Peynir, Diyet Peynir, Proteoliz, Cheese, Light Cheese, Low-fat Cheese, Proteolysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA PİYASASINDA SATILAN“LIGHT”(DİYET) BEYAZ ve KAŞAR PEYNİRLERİNİN PROTEOLİZ DÜZEYİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Necla KERİMOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Emel SEZGİN Bu araştırmada, Ankara piyasasında“light”adı altında satışa sunulan 15'i beyaz, 9'u kaşar olmak üzere toplam 24 adet peynir örneğinin proteoliz düzeyini belirlemek amacıyla gerekli analizler yapılmış ve aralarındaki olası farklar incelenmiştir. Kimyasal analizler sonucu, kurumadde, yağ, kurumaddede yağ, titrasyon asitliği (% LA), pH, tuz, kurumaddede tuz, toplam azot, suda eriyen azot, olgunlaşma katsayısı, protein olmayan azot, proteoz azotu, fosfotungistik asitte eriyen azot ve toplam duyusal puanlan beyaz peynir örneklerinde sırasıyla, % 31.86, % 9.7, % 29.82, % 2.164, 4.531 pH, % 5.073, % 15.021, % 2.656, % 0.418, % 15.88, % 0.241, % 0.177, % 0.0502 ve 5.8036; kaşar peynir örneklerinde ise % 52.23, % 19.33, % 37.03, % 1.401, 4.867 pH, % 2.459, % 4.734, % 4.647, % 0.468, % 10.24, % 0.181, % 0.287, % 0.0396 ve 6.3557 olarak saptanmıştır. Elde edilen bulgulardan, Ankara piyasasında“light”adı altında satılan beyaz ve kaşar peynirlerin standart bir üretimlerinin olmadığı,“light”olmalarına rağmen yüksek yağ içeriğine sahip oldukları ve yeterince olgunlaştırılmadıkları kanaatine varılmıştır. 2006, 53 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATIONS ON PROTEOLYSIS LEVELS OF LIGHT WHITE and KAŞAR CHEESES SOLD IN ANKARA Necla KERÎMO?LU AnkaraUniversity Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Dairy Technology Supervisor: Prof. Dr. Emel SEZGİN In this study, proteolysis levels of 15 light white cheeses, 9 light kaşar cheeses samples presented for consumption in Ankara market were investigated. As a result of the carried out chemical analysis the values and percentage of dry matter, fat, fat in dry matter, titratable acidity (% in lactic acid), pH, salt, salt in dry matter, total nitrogen, water soluble nitrogen, ripening coefficient, non protein nitrogen, proteoz nitrogen, fosfotungistik acid soluble nitrogen and total organoleptic points of the white cheeses were % 31.86, % 9.7, % 29.82, % 2.164, 4.531 pH, % 5.073, % 15.021, % 2.656, % 0.418, % 15.88, % 0.241, % 0.177, % 0.0502 and 5.8036; the same analysis results of the kasar cheeses were % 52.23, % 19.33, % 37.03, % 1.401, 4.867 pH, % 2.459, % 4.734, % 4.647, % 0.468, % 10.24, % 0.181, % 0.287, % 0.0396 and 6.3557 respectively. On the basis of determined properties it has been concluded that the samples of the article of light white and kaşar cheeses, sold at the market of Ankara, are not conforming to the standards, having a high fat content and not ripened sufficiently 2006, 53 pages