Trakeotomi sonrası pirfenidon ile laringotrakeal stenozun önlenmesi: Deneysel çalışma
Prevention of laryngotracheal stenosis with pirfenidone after tracheotomy: An experimental study on rats
- Tez No: 457291
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM PATA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Laringotrakeal stenoz ∙ Trakeotomi ∙Pirfenidon, Laryngotracheal stenosis ∙Tracheotomy∙Pirfenidone
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Laringotrakeal stenoz (LTS), uzun süreli entübasyon ve trakeotomi sonrası oluşan önemli bir patolojidir. Bu olgularda birçok tedavi yöntemi uygulansa da çok net bir başarı elde edilemediği için hekimler yeni tedaviarayışlarınayönelmektedir. Çalışmamızda Pirfenidon' un fibrozis ve inflamasyonu baskılayarak trakeal stenoz miktarını azaltmadaki rolü araştırıldı. 14 rata trakeotomi açılıp kanül yerleştirdikten sonra kanül trakeotomi alanına stoma süturu ile sabitlendi. İki grup oluşturuldu. 1. gruba 1mg/ml/gün Pirfenidon 10 gün boyunca intraperitoneal olarak verilirken,2. gruba (kontol grubu) 1ml salin intraperitoneal olarak uygulandı. 10 gün sonra denekler dekanüle edildi ve 3 hafta daha yaşatıldı. Ratlar 30. günde anestezi altına alınarak sakrifiye edildi. Bütün ratların trakeaları 1-7. halkalar arasından rezeke edildi. Histopatolojik olarak epitel hasarı, inflamasyon, fibrozis, histomorfometrik olarak trakeal lümen içi çapı ve mukoza kalınlığı parametreleri ile immunohistokimyasal olarak ta TGFβ-1, TNFα ve IL-1β değerleri ölçüldü. Fibrozis, trakea lümen içi çapı, TGFβ-1, TNFα ve IL-1β parametreleri kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak bulundu. Çalışmamızda Pirfenidon'un fibrozis ve trakeal lümen içi çapının daralmasını anlamlı olarak azalttığı tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Laryngotracheal stenosis(LTS) is an important pathology which occurs after prolonged intubation and tracheotomy. In these cases, many treatment methods are tried but have no clear success, so physicians are turning to new treatment modalities. In this study, Pirfenidone's role about reducing tracheal stenosis by suppressing fibrosis and inflammation was examined. Tracheotomy was performed on 14 rats and their cannulas were fixed to tracheotomy area by stoma suture. Two working groups were established. Rats in first group were given 1 mg/ml/day Pirfenidone intraperitoneally for 10 days. In the second group as a control group, 1 ml saline solution was applied intraperitoneally. 10 days after, rats were decanulated and kept alive 3 more weeks. Anesthetized rats were sacrificed on day 30. All of the rats' tracheas were resected between 1st and 7th rings. Epithelial damage, inflammation, fibrosis were determined histopathologically, diameters of intra-tracheal lumen and theirs mucosal thickness parameters were determined histomorphometrically and TGFβ-1, TNFα and IL-1β values were determined immunohistochemically. According to the parameters of the control group, Fibrosis, diameters of intra-tracheal lumen and values of TGFβ-1, TNFα and IL-1β were found to be statistically significant. In our study, it was found that Pirfenidone reduces fibrosis and narrowing of intra-tracheal lumen diameter significantly.