Ortaokul düzeyindeki din, ahlak ve değerler alanındaki seçmeli derslerin öğretmen-öğrenci görüşlerine göre program açısından değerlendirilmesi(Denizli yatılı bölge ortaokulları örneği )
Evaluation of primary school levels elective lessons that from the branches of religion, morality and values evaluation criterias to teachers-students from terms of program (Denizli regional boarding secondary schools)
  1. Tez No: 457354
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM GÖRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmeli Dersler, ortaöğretim, eğitim, 4+4+4 sistemi, Elective lessons, primary school, education, 4+4+4
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Eğitim, insanın varlığından beri vardır ve devam etmektedir. Öğrenmeyi en kolay ve verimli hale getirmek bilim ve teknoloji açısından gelişim ve değişimle elde edilecektir. Eğitim kurumları da sistemlerini çağın ve bireylerin beklentilerini karşılayabilecek şekilde ders içi ve ders dışı çalışmalarla bu değişimi yakalamaya çalışmaktadır. Bunun en temel örneği ise eğitim sisteminde zorunlu derslerin yanında demokratik anlayışa uygun olarak seçmeli derslerin verilmesi, öğrencilerin yetenek ve ilgilerine göre ayrılarak bireysel farkındalıklarının artırılıp hayata daha donanımlı hazırlanmalarına zemin hazırlanmasıdır. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de seçmeli dersler ortaokul seviyesinden başlayarak lisede ve üniversitede devam etmektedir. Seçmeli derslerin özgürce seçilmesi ve verimli işlenmesi oldukça önemlidir. Okullardaki uzman personel eksikliği, araç-gereç yetersizliği, müfredat uygunluğu gibi sebepler seçmeli derslere yüklenen misyonun yerine getirilip getirilmediği sorusunu akla getirmektedir. Araştırmamız bu problem durumlarına istinaden planlanmış, seçmeli derslere ait bazı boyutlar öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırma tarama modeline göre Denizli ilindeki 3 yatılı bölge ortaokulunda görev yapan 10 öğretmen ve 230 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmamızda kendi hazırladığımız anketimizi kullandık. Araştırma kapsamında ulaşılan bulgulardan birkaçı aşağıda verilmiştir.Seçmeli derslerin yürütülmesinde öğrencilere göre müfredat konusunda yetersizlikler ön planda iken öğretmenlere göre okuldaki araç-gereç ve mekân eksikliği ön plana çıkan öncelikli sorundur.  Seçmeli ders müfredatı alan ders müfredatına paralel olduğundan zamanla öğrencilerin dikkatini çekmemektedir.  Öğretmenlerin okullarda seçmeli derslerin belirlenmesinde dikkate alınan faktörlere ilişkin görüşleri incelendiğinde; seçmeli derslerin belirlenmesinde birinci sırada“okulun imkânları”görüşü ağır basarken, öğretmenlere göre bu“öğrenci istekleri”, öğrencilere göre ise“okul idaresinin istekleri”olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The education exists and contınues from the beginning of human being. In terms of science and technology educatıon will beasier only by evolutıon and change. Educational institutions try also to fulfill the expectations of te age and individual by lessons in and out the class lessons activities.For example besides the compulsory lessons in our educational system, elective lessons' existence convenient to selfgoverning grasp support this idea. Yet another idea related to elective lessons is towards to prepare the students to real life and is useful to reveal their interests and skills. As in many countries and in Turkey the elective lessons start with secondary schools and continue at high school and universities. These lessons free elections and taught productively is very important. The lack of expert staff in the school, the suitably programs of lessons, the lack of instruments' trouble brings to mind if the mission taken over responsibility on elective lessons fulfilled or not. Our search is planned by this problem. and the dimensions related to the elective lessons evaluated to the teachers and students 'views. Research-browsing model is performed on Denizli city centers of 3 boarding school that 230 students and 10 teachers. On our research- elective lessons evaluation to program- questionnaire is used ourselves. Some of the finding reached on the research are given below :While to the teachers, the lack of instruments and places at school are of top priority, to students' views searched about elective lessons designation at first lessons program to perform the elective lessons.  The elective lessons 2 program is not enough for students because it is same as branch lesson.  While to the teachers' views searched about elective lessons designation at first schools' facilities dominates, to teachers“students' will and to students ”manegers' will".