Türkiye biyogaz potansiyelinin belirlenerek ısı ve elektrik enerjisi üretimine uygulanabilirliği
Determining the potential of Turkey's biogas potential and its applicability in heat and electricity energy production
- Tez No: 457376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARİF ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyogaz, Elektrik Enerjisi, Isı Enerjisi, Türkiye, Biogas, Electric Energy, Heat Energy, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
TÜRKİYE BİYOGAZ POTANSİYELİNİN BELİRLENEREK ISI VE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNE UYGULANABİLİRLİĞİ Murat TEKELİ Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2014 Tez Danışmanı: Doç. Dr. M. Arif ÖZGÜR ÖZET Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı küresel ısınma ile birlikte giderek artmaktadır. Alternatif enerji kaynakların değerlendirilerek enerji ihtiyacının karşılanması ülke ekonomisi açısından da önemlidir. Hayvansal atıklardan biyogaz üretimi ülkeye ekonomik olarak büyük yararlar sağlayacağı gibi, aynı zamanda çok sayıda olumlu çevresel ve sosyal etkileri de görülecektir. Tarım ve hayvancılık sektöründe, biyogazdan enerji elde edilmesi yıllardır gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. Bu uygulamanın ülkemizde yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak üzere, farklı hayvan sayılarına, üretilebilecek yıllık mısır slajı miktarları ile yine yıllık üretilebilecek şekerpancarı posası miktarlarına bağlı olarak elde edilebilecek biyogaz, ısı ve elektrik enerjisi aynı zamanda organik tarımın vazgeçilmez girdilerinden olan fermente gübre miktarları hesaplanarak çizelgeler halinde sunulmuştur. Ayrıca bölgeler arasında kıyaslamalar yapılarak kurulabilecek bir biyogaz tesisinin maliyeti ve ekonomik getirileri hesaplanmış olup, bu çalışma kapsamında tablolar halinde sunulmuştur. Sonuç olarak, Ülkemizin Hayvansal atık ve Bitkisel atık miktarlarına bağlı olarak büyükbaş hayvan gübresi miktarına göre 3,7 milyar m3, küçükbaş hayvan gübresi miktarına göre 1,8 milyar m3, kanatlı gübresi miktarına göre 1,3 milyar m3, silajlık mısır miktarına göre 2,5 milyar m3 ve şekerpancarı posası miktarına göre de 635 milyon m3 biyogaz üretim potansiyeline sahiptir. Üretilebilecek biyogaz miktarlarına bağlı olarak ısı enerji elde etmede %45, elektrik enerjisi elde etmede %39 verimle yıllık çalışma saati 8000 olan kojenarasyon ünitesinden en fazla büyükbaş hayvan gübresinden yıllık 8,9 milyar kWh elektrik enerjisi ve 10,3 milyar kWh de ısı enerjisi elde edilebileceği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE POTENTIAL OF TURKEY'S BIOGAS POTENTIAL AND ITS APPLICABILITY IN HEAT AND ELECTRICITY ENERGY PRODUCTION Murat TEKELİ A Master of Science Thesis in Mechanical Engineering Thesis Supervisor: Associate Professor M. Arif ÖZGÜR, 2014 SUMMARY The usage of new and renewable energy sources is gradually on the increase in our country like in the world parallel with the global warming. For the economy of a country, it is important to meet the energy needs by evaluating the alternative energy sources. Biogas production from animal wastes provides economic advantages to our country and also it will have numerous positive environmental and social impacts. Obtaining energy from biogas in the agriculture and animal husbandry sector has been successfully applied in the developed countries for many years. To contribute to this application to generalize in our country, depending on the different animal numbers, producible annual corn silage amount and producible annual sugar beet pulp, obtainable biogas, heat and electric energy and also fermented fertilizer amount which is an indispensable input in organic farming has been calculated and submitted in charts.As an addition, the costs and economic profits of a biogas plant to be built, have been calculated by making comparison among regions and presented in charts with in this study. As a result, depending on the animal and plant waste amount, our country has a biogas production potential of 3,7 billion m3 according to great cattle manure amount, 1,8 billion m3 according to sheep and goat manure amount, 3 billion m3 according to poultry manure amount, 2,5 billion m3 according to corn silage amount, 635 million m3 according to sugar beet pulp amount. Depending on the biogas amount which will be produced, with the yield of 45% in obtaining heat energy and with the yield of 39% in obtaining electric energy, it has been calculated that 8,9 billion kWh electric energy and 10,3 billion kWh heat energy can annually be produced maximally from the great cattle manure from the cogeneration unit that has annually 8000 hour of working time.