Fe-15wt%mn-5wt%mo alaşımında martensitik dönüşüm ve manyetik özellikler üzerinde si ilavesinin etkisi
The effect of si addition on martensitic transformation and the magneti̇c properti̇es i̇n the fe-15%-mn%5mo alloy
- Tez No: 457410
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fe-Mn-Moalaşımı, Martensitik Dönüşüm, Manyetik Özellikler, Taramalı Elektron Mikroskobu, Geçirmeli elektron Mikroskobu, Mössbauer Spektroskopisi, Çökelti, Homojenleştirme, Martensitic Transfarmation, Scanner, Elektron Microscop, Transmition Elektron Microscop, Mössbauer Spactrometer, Precipitate
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Fe-15%Mn-5%Mo ALAŞIMINDA MARTENSİTİK DÖNÜŞÜM VE MANYETİK ÖZELLİKLER ÜZERİNDE Si İLAVESİNİN ETKİSİ DEMİREL, Osman Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Uğur SARI Temmuz 2016, 81 sayfa Bu çalışmada Fe-15%Mn-5%Mo ve Fe-15%Mn-5%Mo-2%Si alaşımlarında termal etki ile meydana gelen martensite yapının mikro yapısal ve manyetik özellikler belirlendi. Fe-Mn-Mo alaşımına Si ilavesinin mikro yapısal ve manyetik özelliklere etkisi araştırıldı. Alaşımların yüzey incelemeleri için taramalı elektron mikroskop (SEM), mikro yapı incelemeleri için geçirmeli elektron mikroskop (TEM) ve manyetik özellikleri için Mössbauer spektrometre yöntemi kullanıldı. Fe-Mn-Mo alaşımlarda austenite γ kristal yapıdan εve α' kristal yapılara olmak üzere iki farklı martensite yapının oluştuğu, α' martensite miktarının εmartensite miktarından daha fazla olduğu tespit edildi. Si ilavesinin ise α' martensite miktarını arttırdığı ortaya konuldu. Fe-15%Mn-5%Mo-2%Si alaşımının SEM ve EDX (Energy Dispersive X-ray) yöntemi ile yapılan analizinde martensite dönüşüm yanında Si ve Mo çökelti fazların oluştuğutespit edilmiştir. Bu çökeltilerin tane sınırlarında yoğunlaştığı görüldü. Alaşımların Mössbauer spektroskopisinden ise𝛆martensite yapıların tekli pik verdiği ve paramanyetik yapıda olduğu, α' martensite yapılanın ise altılı pik verdiği dolayısıyla ferromanyetik yapıda olduğu belirlendi. ii Fe-15%Mn-5%Mo alaşımına Si ilavesi durumunda ise α' martensite miktarındaki artış ile birlikte ferromanyetik hacim miktarının arttığı buna bağlı olarak alaşımda iç manyetikliğin de arttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF Si ADDITION ON MARTENSITIC TRANSFORMATION AND THE MAGNETİC PROPERTİES İN THE Fe-15%-Mn%5Mo ALLOY DEMİREL, Osman Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Uğur SARI July 2016, 81 pages In this study the micro structural properties of Fe-15%-Mn%5Mo alloy and Fe-15%-Mn%5Mo-%2Si alloy were compared by examining the physical properties. Fe-15%-Mn%5Mo alloy 𝛾-𝜀 martensitic observed conversion the same conversion Si doped with Fe-15%-Mn%5Mo-%2Si of the in the alloy 𝛾-𝜀 conversion was observed. In the experiments and observations Fe-15%-Mn%5Mo phase 𝜀 and creating α phases, Si doped Fe-15%-Mn%5Mo-%2Si of the alloy in austenite on the effects of phase martensitic phase 𝜀 and 𝛾austenite phase and including the α was found to generate two types of structure. Both sample of SEM, TEM were compared based on photographs and Mössbauer spectrometers. In this comparison in the Fe-15%-Mn%5Mo-%2Si formed Si alloy grain boundaries and contribute to sedimentation Scanning Electron Microscope (SEM) were also observed with EDX. Formed by Transmission Electron Microscope Side of precipitation (TEM) were also detected. Mössbauer spectroscopy and magnetic properties of samples martesit detected changes in the austenite phase of the precipitate and form alloys limit the contribution of Si magnetism of the material was observed to increase inside effective. Si addition of Fe-15%-Mn%5Mo alloy increase in α' martensite transformation has been observed that due to this situation, the iv globalantiferromagnetism. Dislokasyonar increased due to deposition of the nucleation and grain boundary defects were observed to increase the clutter.