1856-1900 yılları arasında Kafkasya'dan gelip Tokat Merkez ilçesi köylerine yerleşen çerkezler
Between 1856-1900 years circassians who coming from caucassians to settle in to the Tokat Central district villages
- Tez No: 457468
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AYKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Circassians, population, culture, villages, Tokat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çerkezler, Dünya tarihinde uzun süre direnişi sürdüren bir millet olarak karşımıza çıkmaktadır. Rus'ların zulmü karşısında büyük bir direniş göstermelerine rağmen yaşadığı bölgeleri terk etmek zorunda kalan bir millet olarak, tarihte yerini almıştır. Ancak Kafkasyalı bu milletin fertleri yaşadığı yerleri terk etmesine rağmen benliklerini korumaya çalışmıştır. Değişen dünyanın dengesine ayak uydurmaya ve çevresindeki diğer etnik gruplarla olan münasebetlerine rağmen geleneklerini, göreneklerini, kendilerine ait mimari dokuya, yemeklerini, her bir oyununda Kafkas zulümlerinin hikâyesini anlatan şenliklerini, giydikleri kıyafetlerini ve at kültürünü günümüze dek yaşatmaya çalışmışlardır. Bununla birlikte Çerkez milleti, kendine özgü değerleri yaşamaya ve yaşatmaya çalışırken bir takım sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunlar büyük ölçüde çevresindekilerle ilişkisine, diğer etnik gruplarla akrabalık bağlarına kadar birçok sebebe bağlanabilir. Bu çalışmada Tokat Merkezi ve köyleri üzerinde, Çerkezlerin karakterlerinde, mimarilerinde ve kıyafetlerine göçün etkileri üzerinde durulmuştur. Osmanlı Devleti Çerkezleri Anadolu topraklarına yerleştirirken belli başlı politikalar izlemiştir. Bu çalışmada Osmanlı göçmen politikalarından yola çıkarak Çerkezlerin göz önüne alınan unsurları, iskan ettirilirken göçmenlere yapılan yardımlar ve bu göçmenlere verilen haklar Tokat örneği içerisinde değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca Çerkezlerin özellikleri ve göçmenlerin nüfus özellikleri de incelenmiştir. Anahtar Kelime: Çerkez, Nüfus, Kültür, Köyler, Tokat
Özet (Çeviri)
Circassians, continuing a long resistance against the Russians in the history of the world as a nation. As a result of Russian persecution against resistance had to leave the rest of the region as a large nation, has taken its place in history. However, these are places where people live in the Caucasus have tried to protect their identity despite leaving. Changing world of balance to keep up with and around other ethnic groups to the occasion despite traditions which, customs, their own architecture, the food, the festival tells the story of the Caucasian persecuted in every game, their clothes what they wear and horse culture of the Circassian, living or trying to live until present day, we see a working nation. But the Circassian nation, trying to live and live them are facing some problems. In this respect; the geography and live, with the relationship around, depends on the kinship with the other ethnic groups to tie many reason to assess whether factors. Their geography where they live, so what was effective and what are the effects? Immigration made geographic change due; characters, architectures and what impact has been to clothes, we tried to uncover them. The Ottoman Empire tracked some policies when they placing the Circassians to Anatolian lands. We make an effort to uncover that what are these policies were, what to consider when moving the settlement from what aid to immigrants, and the Ottoman Empire gave these immigrants. Characteristics of the region where Circassians settled in the area with the homeland and to make a generalization that by comparison with the Caucasus and population structure of these people were investigated.