İspanyol Frankist miliyetçilik kavramının oluşumu(1936-1959) ve propaganda araçları
Creation of Francoist nationalism (1936-1959) and propaganda instruments
- Tez No: 457662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARIA JESUS HORTA SANZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Tarih, Western Linguistics and Literature, History
- Anahtar Kelimeler: İspanyol Edebiyatı, İspanyol Milliyetçiliği, Frankist İdeoloji, Frankizm Propagandası, Francisco Franco, Spanish Literature, Spanish Nationalism, Francoist Ideology, Francoism and Propaganda, Francisco Franco
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
1808 yılında Napolyon ordusunun ülkeyi işgaline tepki olarak girişilen Bağımsızlık Savaşı, İspanya'da bugün anladığımız anlamda milliyetçiliğin başlangıcıdır. 1808-1959 yılları arasında İspanyol milliyetçiliğinin tarihi gelişimini ve edebiyat metinlerinin bu gelişimdeki rolünü inceleyeceğimiz bu çalışmada; XIX. yüzyıldaki İspanyol muhafazakâr milliyetçiliğinin nasıl XX. yüzyılda frankizme dönüştüğü, hangi aşamalardan geçtiği, hangi araçlarla ve hangi propagandalarla bu dönüşümün yaşandığı ve Franco'nun, edebiyatı nasıl bir frankizm propagandası olarak kullandığına cevap arayacağız. Bu süreç boyunca, edebiyat metinlerinin dışında, sansür uygulamaları, eğitim, basın-yayın, sinema ve kültür faaliyetleri gibi propaganda araçlarının rolüne de değinerek, bahsi geçen propaganda araçlarının mevcut ideoloji tarafından nasıl kullanıldığını da aktaracağız. Amacımız, tüm bu soruları cevaplarken, İspanyol kimliğinin metinler aracılığıyla nasıl oluşturulduğunu incelemektir.
Özet (Çeviri)
The Spanish Independence War which has started as a reaction to the Napoleon invasion is the begining of Spanish nationalism in terms of recent nationalism concept. We will study the historical progress of the Spanish conservative nationalism between 1808-1959 and the role of literary works during this period. We will search for answers for the following questions such as:“How did the 19th century Spanish Nationalism transform into Francoism?”,“What are the key stages?”,“What kind of instruments and propaganda tools were used to cause this transformation?”and "How did Franco use literature as a way of Francoist Propaganda tool? Apart from the literary works we will also depict the function of cencorship practices, education, media, cinema and cultural activities as a way of propaganda and how the Francoist ideology used the above mentioned instruments. By answering these questions our goal is to analyse how Spanish identity has been created through literary texts.