Geniş bir heyalan bölgesinin bilgisayar analizleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of wide landslide area with computer software analysis
- Tez No: 457759
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET ARZU BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütle hareketleri, sondaj logu, şev stabilitesi, kazık grupları, zemin kayması, zemin özellikleri, Slope stability, borehole, pile foundation, landslides, borehole logs, soil properties, mass movement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Kütle hareketleri insanlık tarihi kadar eski bir doğal afettir. Bu nedenle geoteknik mühendisliğinde birçok bilim insanı tarafından heyelânların önceden tahmini ve engellenmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğü bir konu olmaya devam etmektedir. Yamaç ve şevlerin stabilitesinin bozulması, zemin kayma yüzeyleri, zemin özellikleri ve yeraltı su seviyesi gibi birçok mekanizmaya bağlı olarak oluşabilir. Zemin davranışı geoteknik mühendislerinin en çok incelediği konuların başında gelmektedir. Zeminlerin mühendislik davranışını belirleyebilmek amacıyla öncelikle arazi ve laboratuar deneyleri yapılmaktadır. Bu deneyler arazide ve laboratuvarlarda yapılmaktadır. Laboratuvar deneylerinde zemin için bütün şartlar idealize edilip deneyler yapılarak sonuçlar zemin türünün mühendislik özelliklerine göre derlenip yorumlanmaktadır. Sonrasında ise arazi ve laboratuvar deneylerinden elde edilen bütün bu bilgilerin bilgisayar yazılımlarına aktarılması mümkün olmaktadır. Bu işlemden sonra bu bilgileri bilgisayar yazılımları ile işlemek daha da kolaydır. Bilgisayar yazılımlarının gelişmesiyle beraber büyük alanlarda yapılan çok miktardaki sondaj verisinin bilgisayar ortamında topluca değerlendirilmesi mümkün olmaktadır. Bu tip yazılımlar çalışma yapılan bölgelerde farklı kesitlerde zemin profilinin ve zemin özelliklerinin belirlenmesini sağlamakta ayrıca mühendislik araştırmalarında kullanılan diğer yazılımlarla da aralarında veri alışverişi yapabilmektedirler. Bu çalışmada, İstanbul çevresinde yer alan bir heyelân bölgesinde yapılan sondajlardan elde edilen veriler bir bilgisayar yazılımı yardımıyla derlenerek bölgeye ait geoteknik özellikler tanımlanmıştır. Ayrıca heyelânlı bölgede, heyelân önlemeye yönelik sondajların bulunduğu alanda kazıklarla iyileştirme yapılmış bir bölgede şev stabilitesi analizleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mass movements are natural disasters that are as old as history of humanity. That is why many scientists in geotechnical engineering have been studying upon determining and preventing from destructive effects of landslides. Instability of slopes depends on slip surface of soil, soil properties, underground water level and some other mechanisms. Soil behavior is on the top of the most investigated areas for geotechnical engineers. In order to determine mechanical properties of soils, first of all in situ and laboratory tests need to be done. These tests are done on site and in laboratories. In laboratory tests, all conditions for soils are idealized and tests are performed and results are construed with soils' compiled engineering properties. After compilation of gathered data from tests they are input in softwares. From that moment operating these data becomes easier. With development of computer softwares many borehole data that are received from big areas can be evaluated together. These softwares can provide determination of soil properties and subsurface diagrams of soil. Besides they allow data transfer between other engineering programs. In this study, data obtained from borehole logs near Istanbul city are compiled and geotechnical properties of area are determined. Slope stability analysis with pile foundations is performed via borehole logs in landslide area.