Kayışdağı kaynak sularının hidrolojik ve hidrojeolojik açıdan incelenmesi
Hydrologic and hydrogeologic research of Kayisdagi spring water
- Tez No: 457785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltısuyu potansiyeli, iyi nitelikli su, potansiyel kirletici, kayışdağı su sistemi, Groundwater potential, Natural delicious water, kayışdağı water system, potential risks
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Uzun bir geçmişe sahip olan İstanbul yerleşiminde, kaliteli içme suyu yöredeki kaynaklardan sağlanmış ve bu kaynaklar yıllar boyunca değerini artırarak günümüze kadar gelmiştir. Kayışdağı Suyu, İstanbul'un iyi nitelikli kaynak suları içerisindedir. Bu çalışma ile tarihi Kayışdağı Suyu'nun memba alanına ait su potansiyelinin belirlenmesi ve buradaki su siteminin geliştirilerek tarihi perspektifteki görevini tekrar yerine getirip kullanılması hedeflenmektedir.Çalışmada, her bir membanın ve katmanın durumları ve mevcut debileri incelenecek, yeraltı suyunun mevsime ve yağışlara göre değişimi incelenecektir. Mevcut kaynaklara ilaveten memba alanının en alt kotlarından geçirilecek bir su toplama galerisi veya drenaj hattının fizibilitesi hem su potansiyeli hem de su kalitesi açısından değerlendirilecektir.Çalışma ile Kayışdağı Suyu'nun memba alanına ait su potansiyelinin belirlenmesi ve buradaki su sisteminin geliştirilerek, sürdürülebilirlik olanaklarının geliştirilmesi amacıyla yapılabilecek iyileştirmelerin ortaya konulması hedeflenmiştir. Ayrıca yeraltı suyu kalitesini etkileyecek yüzeysel ve çevresel faktörler değerlendirilerek herhangi bir potansiyel kirletici veya kullanımını etkileyici bir tehdit faktörünün bulunması halinde alınacak tedbirler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Istanbul used to have good quality drinking waters that have been supplied from sources in nearby surrounding regions.These water resources have come up today with increasing value although their quantity and quality have been gradually decreased at some extent over the years due to disorganized urbanization. Waters are still considered as one of the Istanbul's best quality water supply. Such many water line system had been constructed by Ottoman Empire in this century for supplying fresh and clean water.Hydrological and hydrogeolical characteristics Waters are investigated as a research project for İstanbul Water and Sewerage Administration,which involves in determination of water potential subject to hydrological and land cover changes. It involves determination recommended treatment options to reach its renowned historical status, and supply fresh, clean groundwater to people in Asian Side of İstanbul.