Silis dumanı katkılı geri kazanılmış agregalı betonların özelliklerinin incelenmesi
Investigation of silica fume on mechanical and physical properties of recycled aggregates concrete
- Tez No: 457815
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, sürdürülebilirlik, geri kazanılmış agrega, geri kazanılmış agregalı betonun fiziksel ve mekanik özellikleri, Concrete, sustainability, recycled aggregate, physical and mechanical properties of recycled aggregate concrete
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Doğal kaynaklar, bilinçsiz kullanım, tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve dünya genelindeki nüfus artışı gibi nedenlerle her geçen gün azalmaktadır. Sınırlı olan doğal kaynaklar, doğru yöntemlerin uygulanamaması ve geri dönüşümün sağlanamaması durumunda tükenmeyle karşı karşıya kalacaktır. Kaynakların her geçen gün azalması ve ihtiyaçların artması nedeniyle geri dönüşüm çok önemli bir konu halini almaktadır. Atıkların doğaya karışması hava kirliliği, yer altı suyu kirliliği ve arazi kirliliği gibi önemli çevresel sorunlara neden olmaktadır. Bu atıkların geri kazanımı çevreye vereceği zararları azaltacağı gibi doğal kaynakların kullanımını da önemli ölçüde azaltacaktır. Bu nedenle oluşan atıkların mümkün olan en fazla oranlarda geri kazanılarak tekrar kullanılmaları büyük önem taşımaktadır. Geri dönüşüm; mevcut doğal kaynakların kullanımını en aza indirerek, atık olarak nitelendirilen ürünlerin tekrar kullanılmasının sağlanmasıdır. Geri dönüşümün geliştirilip uygulanabilmesi ile doğal kaynakların korunması, çevresel atıkların azaltılması ve ekonomik avantajlar sağlanabilecektir. Geri dönüşüm sürdürülebilir kalkınmanın gereklerindendir. Doğal kaynakların hızlı kullanımı geri kazanımı zorunlu hale getirmiştir. İnşaat sektöründe geri kazanılmış agregaların beton içinde tekrar kullanılması hem çevresel hem de ekonomik faydalar sağlamaktadır. Dünyada geri kazanımlı agrega kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde çok sayıda atık geri kazanım tesisleri kurulmuştur. Ülkemizde dogal kaynakların sınırlı oluşuyla birlikte hızla tükenmesi, aşırı ve çarpık kentleşme betonun ana bileşenlerinden olan agreganın temin edilmesinde çeşitli zorluklara neden olmaktadır. Ülkemizdeki yapıların geneli incelendiğinde depreme dayanıklı yapı oranının az olduğu görülmektedir. Bu nedenle son dönemlerde büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmiştir ve yeni dönüşüm projeleri yürürlüğe konulmuştur. Söz konusu projelerde oluşan yıkıntı atıklarının geri kazanılarak tekrar beton içinde kullanılmaları hem bu atıkların doğaya karışmalarına engel olacak hem de doğal kaynakların daha az kullanılmalarına olanak sağlayacaktır. Geri kazanılmış agregaların beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada atık haldeki agrega geri kazanılarak doğal agrega ile beton içinde %0 ve %100 oranlarında yer değiştirilmiş, hazırlanan beton numunelerde 7. 28. ve 90. günlerde fiziksel ve mekanik deneyler yapılmıştır. Beton üretiminde ayrıca mineral katkı olarak silis dumanı %0, %5 ve %10 oranlarında kullanılmıştır. Doğal agregalar kullanılarak su/çimento oranı 0,50 olan, 380 dozlu, XS1 etki sınıfında hedef dayanımı C30/37 betonu üretilmiş, geri kazanılmış agregalar ise önce çeneli kırıcı ile kırılıp daha sonra suya doyurularak doğal agregalı beton serisi ile aynı granülometri ve işlenebilmeye sahip geri kazanılmış agregalı beton serileri üretilmiştir. Beton numune üretiminden önce kullanılacak olan agregalarda birim ağırlık, özgül ağırlık, su emme, granülometri ve Los Angeles aşınma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Doğal agrega ve geri kazanılmış agrega ile üretilen aynı karışım oranlarına sahip betonların karşılaştırılması, taze betonda birim ağırlık, işlenebilme (çökme) ve hava içeriği deneyleri ile sertleşmiş betonda birim ağırlık, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, ultrases, kılcal su emme, hacimce su emme deneyleri ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural resources is decreasing day by day due to the rapid population growth resulting in change in consumption habits which comes unconsciously. Existing limited natural resources are in danger of running out in case recycling can not be achieved and the associated methods are not applied properly. The fact that the needs are increasing each passing day while the natural resources are running out has turned the recycling issue into a very significant topic. Pollutant effluents cause serious environmental problems as air, water and soil pollution. Recycling of these wastes will both reduce the environmental damage and decrease the use of natural resources. Thus, it is essential to recycle the generated effluents as much as possible. Recycling means providing the waste materials -named as pollutant effluents to be reused. With the implementation and improvement in recycling, it would be possible to preserve the natural resources, decrease the pollutant effluents and achieve financial advantages. Recycling is a necessity for sustainable development. The rapid consumption of natural resources has necessitated the recycling. In the construction sector, the idea of reusage of recycled aggregate in concrete production is beneficial in terms of both environmental and financial aspect. Researches are conducted to extend the use of recycled aggregate throughout the world. A great number of recycling facilities have been established in developed countries. In our country, the aggregate, which is one of the main components of concrete, is in short supply due to the rapid consumption of existing limited natural resources and urban sprawl. It is observed that the general layout of buildings is in poor condition in our country in terms of earthquake resistance. This is the reason why a great number of big scale urban transformation projects have been conducted in recent years. The reuse of construction wastes provides both the wastes to less damage the nature and decrease the use of natural resources. In this study, in which the usability of recycled aggregate in the production of concrete has been investigated, natural coarse aggregate used in the production of conventional concrete is replaced with the recycled aggregate, at the rates of 0% and 100%. The physical and mechanical tests were performed on obtained concrete specimens at 7 th, 28th , and 90th days. The silica fume was used as mineral additive at the rates of %0, %5 and %10. The concrete with natural aggregate was produced with water/cement ratio 0.50, 380 dosage, C30/37 target strength according to XS1 exposure class. As to the recycled aggregate, the conventional concrete was crushed with a jaw crusher, then waterlogged, and finally, recycled concrete series were achieved with the same gradation and workability of natural aggregate concrete. Before the production of recycled concrete; unit weight, specific gravity, water absorption, Los Angeles abrasion tests were performed on the recycled aggregate. Having the same mixture ratios, the comparing process of the concrete produced by natural aggregate with the concrete produced by recycled aggregate, was examined by the tests of: unit weight, workability (slump), air content and slump loss in fresh concrete and saturated bulk density, compressive strength, splitting tensile strength, modulus of elasticity, ultrasonic pulse velocity, capillary water absorption and absorption water by volume in hardened concrete and pullextraction strength for reinforced concrete.