Çelik çubuk takviyeli ahşap kirişlerin taşıyıcı performansının deneysel ve analitik yöntemle incelenmesi
Experimental and analytic research of performance of steel bar reinforced timber beams
- Tez No: 457856
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, İnşaat Mühendisliği, Wood Products, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bending moment, Performance, Reinforced-timber
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Binyıllardır yapı inşasında ana taşıyıcı olarak kullanılmış olan ahşap malzemesinin karakteristik özellikleri, bölgeden bölgeye ve zamandan zamana, hem inşaa sistemi hem de işleniş yöntemi doğrultularında farklılık göstermiştir. Bu farklılıklar ahşap malzemenin dayanıklılığında ve dayanımında büyük roller oynamışlardır. Her bölgede farklı ağaçlar yetiştiği ve bu özellikler de çeşitliliği arttırdığı için, globalleşen dünyada mevcut ihtiyaca uygun ağaçların temini, karakteristik sınıflandırmalar ve kontrollü üretimler sayesinde kolaylaşmıştır. Dolayısıyla mühendisin öngördüğü malzemenin, pratikte uygulanması-erişilmesi imkan dahilindedir. Günümüzde, mühendisler ve mimarlar tarafından üretilmiş - araştırılmış, ahşap yapıların taşıyıcı sistemlerinin çeşitleri: çerçeve sistemli ahşap yapılar, iskelet sistemli ahşap yapılar ve masif ahşap yapılardı. Bu çalışma doğrultusunda taşıyıcı sistem farkı gözetilmemektedir. Bunun sebebi ise, yukarıda bahsi geçen sistemlerin, genel itibarı ile düşey taşıyıcı sistemlerinin yapı farklılıklarından dolayı sınıflara ayrılmış olmasıdır. Çalışma kapsamında iyileştirme yapılacak olan husus ise yatay taşıyıcı sistemler, yani döşemeler, ana ve tali kirişlerdir. Çalışma; ikincil taşıyıcı olan tali kirişler boyutundaki kirişlerin, çelik bazlı farklı malzemeler olan, yumuşak inşaat demiri ve ankraj tijlerinin içlerine yerleştirilerek performanslarının artırılması hususunu konu almaktadır. Bu performans artışı 2mt'lik güçlendirilmiş kirişlere, dört noktalı eğilme deneyi yapılması ile irdelenecektir. Toplamda 50 numune üzerindeyapılacak deneylerin kontrollü olabilmesini sağlamak için: ahşap numuneler, laminasyon reçinesi numuneleri, çelik numuneleri ve pull - out deneyleri için çelik yapıştırılmış ahşap kesitler ve tüm numunelerin çekme etkisi altında deneyleri yapılmıştır. Bu çalışma doğrultusunda hedeflenenler ise şöyle sıralanabilir: Ahşap sarfiyatını azaltmak Ahşap-arme dayanımını arttırmak Mimari çeşitliliğe olanak sağlamak
Özet (Çeviri)
Timber has been used as a main structural material since for milleniums. Characteristic properties and specifications of timber material depends on; time period, climate and region which grew in; how it is used and also differences in processing methods. These characteristical behaviors had an important role for timber materials strength and durability. Every region grow some endemical types of trees and this situation increase the diversity of timber, owing to this situation it is easy to reach the proper timber material, according to controllable production and characteristical classification, in this globalizing Earth. In the last century, building systems which made by timber material, generally have three types, which are; log, panel (conventional) and massive timber constructions. In this study, type of construction has not been taken into consideration, because the aim of this research is improving the performance of secondary beams in timber slabs (also horizontal support beams of panel timber constructions). The scope of this study's examination is about the performance increment of timber test specimens which reinforced by bonded-in steel based diverse bar shaped elements. The study proceed by comparing 4 point bending loading test results to 2 mt length reinforced beams. The total of 50 specimens with to maintain a controlled test: timber specimens, laminating resin specimens, steel bar specimens and pull-out test for bonded-in rods and also all the material using in the specimens tested by in tension.