Ağrı ilinde yaşayan engelli bireylerde ikincil sağlık sorunlarının sıklığı ve yaş guruplarına göre karşılaştırılması
This research was conducted to determine secondary health problems and their frequency on physically disabled people throughout Agri city
  1. Tez No: 457933
  2. Yazar: KUTAY YÜZÜAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DOĞAN AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Engelli, İkincil Sağlık Sorunları, Yaş
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırma, Ağrı ilinde yaşayan fiziksel engellilerde ikincil sağlık problemleri ve sıklığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmada, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Özel Eğitim Merkezleri ve Rehabilitasyon Merkezlerinden Mayıs 2016 - Eylül 2016 tarihleri arasında, tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, 2347 engelli birey oluşturmakta olup, örnekleme alınacak fiziksel engelli bireyler daha önceden, Seekins ve ark. (1990) tarafından yapılan çalışma referans alınarak alfa=0.05, güç=0.80 ve hata %5 koşulunda Power Analysis and Sample Size (PASS) programı kullanılarak, 538 kişiye uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi, bilgisayarda, Statistical Package For Social Sciences (SPSS) 17.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Verilerin frekans (f) ve yüzde (%) dağılımları bulunarak belirli değişkenlere göre (yaş ve cinsiyet gibi) anlamlı farklılık gösterip göstermediği, sayısal dağılımların olanak verdiği durumlarda; Ki- Kare tekniği uygulanarak, p < 0.05 düzeyi anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Araştırmada, fiziksel engelli bireylerin ikincil sağlık problemleri, 0-20 yaş grubunda; %76,4'ü hareket güçlüğü, %60,1'i yorgunluk, %39'9 sürekli ilaç tüketimi, %37,6'ı fiziksel güç yetersizliği, %30,9'u kaslarda kasılma, ve %16,9'u kas ile eklemlerde meydana gelen ağrıların sıklıkla yaşandığı, 21 ve üzeri yaş grubunda; %62,5'ü hareket güçlüğü, %55,4'ü yorgunluk, %32,1'i sürekli ilaç tüketimi, %51,8'i fiziksel güç yetersizliği, %39,3'ü kaslarda kasılma, ve %33'9'u kas ile eklemlerde meydana gelen ağrıların sıklıkla yaşandığı, farklı yaş gruplarına göre belirlenmiştir. Sonuç: Fiziksel engellilerde ikincil sağlık problemlerinin araştırılmasıyla elde edilen bulguların incelenmesi sonucunda fiziksel engellilerin en fazla yaşadıkları ikincil sağlık sorunlarının başında hareket güçlüğü, sürekli yorgunluk, fiziksel güç problemi, hareketi zorlaştıracak kasılmalar, kişinin diz, dirsek, omuz gibi eklemlerde ve kaslarda ağrılar yaşadığı görüldü. Fiziksel engellilerin ikincil sağlık sorunlarının çözümlerine yönelik düzenleyici, önleyici ve koruyucu sağlığın geliştirilmesi için sağlık eğitimi programlarının uygulanması oluşabilecek sorunları azaltabileceği, sonuçta ortaya çıkan maliyetleri çok yüksek olan ikincil sağlık sorunlarının önlenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:This research was conducted to determine secondary health problems and their frequency on physically disabled people throughout Ağrı city. Materials and Methods: Within the scope of Ağrı city, planned and performed descriptively and cross-sectionally to determine the frequency of secondary health problems encountered in physically handicapped individuals between May 2016 and September 2016 at special education centers and rehabilitation centers under Ağrı City National Education Directorate.Total study population consists of 2347 disabled individuals who were sampled by usingpreviously research of Seekins et al. (1990). Based on given studyalpha accepted as = 0.05, power accepted as = 0.80 and 5% error condition determined. Power Analysis and Sample Size (PASS) program was used to designate the sample of the research group and total 538 people were selected. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 17.0 package program was used to analyse statistics of data. Frequency (f) and percent (%) distributions were found and examined whether they have differences accordingcertain variables (such as age and gender) or not.