Gelişmiş toplu ulaşım uygulamalarının Horizon 2020 kapsamında incelenmesi ve istanbul için model önerisi
Analyzing advanced public transportation applications within the scope of Horizon 2020 and modelling offer for istanbul
  1. Tez No: 457948
  2. Yazar: BÜŞRA BOYSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Projeleri, Horizon 2020, Destek Programları, Konsorsiyum, Toplu Ulaşım, Ulaşımda Enerji Verimliliği, Akıllı Şehirler ve Ulaşım, Entegre Toplu Ulaşım, Ulaşım Potansiyel Projeler, Horizon 2020 ve Ulaşım, European Union Projects, Horizon 2020, Support Programs, Consortium, Public Transport, Energy Efficiency on Transport, Smart Cities and Transportation, Integrated Public Transport, Projects with Potential on Transportation, Horizon 2020 and Transportation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Avrupa Birliği Çerçeve Programları, dünyanın en yüksek bütçeli araştırma programıdır. Araştırma ve teknoloji geliştirme amacıyla, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek, ortak ve güçlü kaynaklar oluşturmak, gelişmiş insan kaynağı sağlamak ve uluslararası işbirliklerini desteklemek üzere faaliyet göstermektedir. Kurulan özel bir fonla destek sağlamaktadır. Türkiye'de Avrupa Birliği Programları koordinasyonu Tübitak üzerinden sağlanmaktadır. Tübitak, uluslararası konsorsiyumlar oluşturma konusunda koordinatörlük vazifesini üstlenmiş olmanın yanı sıra, çeşitli destek ve ödüllerle de katılıma teşvik etmektedir. Bu makalede, Türkiye'deki Ar-Ge faaliyetlerinin evrensel boyuta taşınabilmesi için Avrupa Birliği projelerine katılım sağlamak, süreçten etkin bir biçimde faydalanabilmek amacıyla sürece genel bir bakış sağlanacaktır. Bu genel bakış minvalinde ulaşım konusu ele alınarak Horizon 2020 başlıkları çatısında dünya trendleri incelenecektir. Özellikle enerji verimliliği, akıllı şehirler, entegre ulaşım konularında dünyada uygulanmakta olan ya da hedeflenen projelerin ulaşım üzerindeki etkileri incelenecektir. Ulaşım sektörünün yakın geleceği ele alınarak İstanbul'a uyarlanabilecek farklı modeller değerlendirilecektir. Horizon 2020 tarafından desteklenen bu başlıklar altında incelenecek ulaşım potansiyeli, ülke çapında konsorsiyumlar oluşturulması için ön teşvik niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
European Union Frame Programs is a research program with one of highest budget in the world. It operates for the purpose of the improving research and technology, to promote university-industry cooperation, creating mutual and powerful sources, providing human resources and to support international cooperation. It provides support with a specially established fund. In Turkey, European Union Programs coordination is done over Tubitak. Tubitak, aside from undertaking the job of being a coordinator for constituting international consortiums, it also promotes participation with various support and rewards. In this article, encouraging participation to European Union projects in order to move R&D activities in Turkey to a universal level, general overview will be provided to this process in order to be able to benefit from this effectively. In the direction of this general overview, world trends will be examined under Horizon 2020 headings while discussing the subject of transportation. Especially on the subjects of energy efficiency, smart cities, integrated transportation, effects of projects that are applied or aimed in the world on transportation will be examined. Near future of the transportation sector will be discussed and different models that can be adapted to Istanbul will be evaluated. Transportation potential that will be examined under these headings supported by Horizon 2020, is a pre-promotion to creating consortiums countrywide.