Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kronik böbrek yetmezliği olan ve hemodiyaliz tedavisi alan hastaların algılanan aile desteğinin belirlenmesi
The detection hemodialysis patients' chronic kidney deficiency perceived Family support in Turkish Republic of Northern Cyprus
  1. Tez No: 458119
  2. Yazar: GÖZDE SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN YÜRÜGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Algı, Destek, Hemodiyaliz, Family, Hemodialysis, Perception, Support
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma“Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Diyaliz Tedavisi Alan Hastaların Algılanan Aile Desteğini Belirlenmesi”amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde diyaliz ünitesi bulunan tüm hastanelerdeki 169 hasta oluşturmaktadır. Toplama araçları olarak 17 sorudan oluşan sosyo-demografik veri formu ve“Algılanan Aile Desteği Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ve iki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Man Whitney-U testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Kruskall Whallis-H testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışmada algılanan aile desteğinin; yaş, cinsiyet, medeni durum, evde kimlerle yaşadığı, çocuk sayısı, yaşanılan yer, çalışma durumu, meslekte çalıştığı süre, aile bireyleriyle iletişim kurarken zorlanma durumu ve aile dışında destek alınan kişi durumuna göre ortalamaları anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Gelir düzeyi, eğitim düzeyi, aile ilişkilerini etkileme durumu, ailenin destek olduğunu hissetme durumu, aile ve akraba desteğinin hastalığa olumlu etkisi, aile dışında destek alınan kişi durumu puanları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak; çalışmamızda hastaların algılanan aile desteği düzeyinin orta düzeyde olduğu saptanmış ve hastaların, aile desteğine ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Bu nedenle algılanan aile desteğinin artırılması için hastanın yakın çevresine, hastalığın doğuracağı sorunlar ile ilgili ve birbirleri ile iletişim kurma becerilerini artırmaya yönelik eğitimler düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as descriptive to be aimed to determine perceived family support of hemodialysis patients. The universe of this research is composed of 169 patients from all the hospitals having dialysis unit in Turkish Republic of Northern Cyprus (KKTC). Socio-demographic data form with 17 question and“Perceived Family Support Scale”were used as data as data collection. The data of the research was analyzed via SPSS for Windows 22.0 programme. In the evaluation of data; number, percent, average, standars deviation and Kruskall Whallis-H test, in the compare of quantitative continual data between two independent group, were applied as descriptive statistical method. İndications were evaluated %95 confidence interval, %5 level of significance. In the research, according to age, gender, civil status, the number of child, living place, working status, the period of profession, communication difficulties among family members and support person status except family members, perceived family support averages can not be defined as“meaningful”(p>0.05). The points among income rate, education level, the influence status of family relations, feeling state of the family support, the positive effect to the illness of family and relatives' support, support person status except family members are determined significant difference statistically. As a conclusion, in our search, the patients' level of perceived family support was determined at intermediate level and it was stated that the patients need family support. For this reason, it is suggested some arrangements like educational works related to the possible problems of the illness and developing communication skills each other for patients'close circle to increase perceived family support.