Gebelerin tamamlayıcı ve alternatif tedavileri kullanmaya yönelik tutum ve uygulamaları
Attitudes and practices of pregnants towards using complementary and alternative treatments
- Tez No: 458163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, tamamlayıcı ve alternatif tedavi, hemşire, ebe, Pregnancy, complementary and alternative treatment, nurse, midwife
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Modern tıp yaklaşımlarındaki başarısızlık veya tedavinin istenmeyen etkilerinin olması gibi durumlar hasta ve yakınlarını alternatif tedavi yöntemlerini denemeye yöneltmiştir. Gebelik süresince tıbbi ilaç kullanımı hem anne, hem de fetüs için potansiyel bir risk durumudur. Bu risk gebelerin farklı alternatif yöntemlere başvurmalarının sebebi olmuştur. Bu çalışmayla birçok sorunla karşı karşıya kalınan ve ilaç kullanımının riskli olduğu gebelik döneminde; kadınların başvurdukları tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerinin belirlenmesi, bu yöntemleri uygulamada nelerin etkili olduğu ve uygulanan yöntemlerin sonuçlarının saptanması amaçlanmıştır. Araştırma Ocak- Eylül 2016 tarihleri arasında, İstanbul Avrupa yakasında hizmet veren bir Aile Sağlığı Merkezinde niteliksel araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Veriler toplanırken Kişisel Bilgi Formu ve Rehber Görüşme Formu kullanılmıştır. Görüşmeler; gönüllülük esasına dayanarak 20 gebe ile yüz yüze röportaj şeklinde gerçekleştirilmiş, katılımcıların izni dahilinde ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirmeye alınmıştır. Gerekli literatür taraması yapılmış, ham veriler kodlar ve temalar altında organize edilmiştir. Daha sonra tüm veriler yorumlanarak rapor haline getirilmiştir. Sonuç olarak, gebelerin çoğunlukla TAT olarak bitkisel yöntemlere başvurdukları ancak yeterli bilgiye sahip olmadıkları, TAT kullanımlarını sağlık personelleriyle paylaşmadıkları ve TAT yöntemleri konusunda eğitim almayı amaçladıkları belirlenmiştir. Gebelikte TAT kullanımına ilişkin daha çok bilimsel araştırmanın yapılması, sağlık personellerinin ve hastaların eğitim gereksinimlerinin karşılanması, yöntemlerin doğru ve bilinçli kullanımı açısından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cases such as failure in modern medicine approaches or undesired effects of treatment prompted patients and their relatives to try alternative treatment methods. Pharmaceutical usage during pregnancy is a potential risk situation both for mother and fetus. This risk has become the reason why pregnants adopted different alternative methods. In this study, it was aimed to determine CAT methods that the women adopt during their pregnancy periods in which they face with many problems and medication is hazardous, and to identify what are effective in applying those methods and the results of the applied methods. The research was conducted between January-September 2016 at a Family Health Center serving on the European Side of Istanbul using qualitative research method. When collecting data, Personal Information Form and Guide Interview Form were utilized. Interviews were performed as face to face interviews with 20 pregnants on a volunteer basis, and recorded by sound recorder within the permission of participant. The data were evaluated by descriptive analysis method. The required literature survey was made, raw data were organized under codes and themes. After that, all data were interpreted and put into report form. In conclusion, it was determined that the pregnants adopted herbal methods for CAT but did not have sufficient knowledge, that they did not share their CAT use with health personnel and aimed to take training on CAT methods. In terms of right and conscious use of the methods, it is suggested to make more scientific research for CAT use during pregnancy and meet the training requirements of health personnel and patients.