18-24 yaş arası kız öğrencilerde antropometrik meme ölçümleri ve vücut kompozisyonlarıyla ilişkisi
Anthropometric breast measurement and relationship between body compozition parameters at the AGE of 18-24 female students
  1. Tez No: 458188
  2. Yazar: SÜMEYRA ARABACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYFER METİN TELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Meme Ölçümleri, Vücut Kompozisyonu, Bia, Anthropometry, Breast measurements, Body compositions, BİA 720
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kadın vücudunda fiziksel ve sağlık açısından önemli işlevsel özelliklere sahip olan meme bezleri, göğsün iki tarafında sağlı sollu yerleşik olan deri eklentileridir. (Liu, 2009). Yaptığımız çalışmada memenin antropometrik ölçümlerini yapmayı ve bu ölçümlerden faydalanarak meme volümünü hesaplayıp meme volümünün vücut kompozisyonları ile ilişkisini karşılaştırmayı hedefledik. Çalışma 18-24 yaş aralığında Adnan Menderes Üniversite'si öğrencisi 93 gönüllü bayan ile yapıldı. Gönüllülerin yaşı 20 (20-21) percentil, boyu 164,00(159,00-168,00)cm iken vücut ağırlığı ortalama 55,10(49,60-60,65) olarak hesaplandı. İlk olarak antropometrik meme ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler için 0,1 mm'ye duyarlı digital kaliper ve esnemeyen milimetrik mezura (baseline circumference) kullanıldı. BİA720s vücut analiz cihazı ile Vücut Kitle İndeksi, Bel Kalça Oranı(WHR), Vücut Kütle Ağırlığı(BCM), Vücut Yağ Ağırlığı (BFM), İskelet Kas Ağırlığı (SMM), Vücut Yağ Oranı (PBF), Vücut Mineral İçeriği(BMC), Toplam Vücut Suyu (TBW), Bazal Metabolizma Oranı (BMR) hesaplandı. Ayrıca iki meme arasında gözlenen boyut farklılıkları, pitozis, areola mammae çapındaki renk değişiklikleri kaydedildi. Sağ meme volümü ortalama (203,82±46,70)cc, sol meme volümü (207,62±47,91) cc olarak bulundu. Sağ ve sol meme volümü ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi(p>0,05). Vücut kompozisyon ölçümlerinden BMİ 20,70(18,80-23,45)kg/m2 iken WHR% ise 0,78(0,76-0,80) olarak hesaplandı. BFM (15,00±6,56)kg, SMM değeri ortalama (22,91±3,91)kg olarak hesaplandı. Meme volümü ile Vücut ağırlığı, BMİ, BCM, SMM, BMR, WHR arasında orta düzeyde pozitif yönde korelasyon gözlemlerken(r=0,29-0,4), BMC, BFM, PBF arasında pozitif yönde düşük düzeyde korelasyon gözlemledik(r=0,2-0,28). Meme volümü ile antropometrik meme ölçümlerinden MP, SNL, NIL, RLA, arasında pozitif yönde yüksek düzeyde artan bir korelasyon gözlenmesinin(r=0,4-0,8) yanısıra, MND, HL ve WL arasında orta düzeyde pozitif yönde artan bir korelasyon gözlendi.(r=0,29-0,4) Yapılan antropometrik ölçümlerden estetik cerrahide ideal meme boyutu belirlenmesinde yararlanılacaktır. Elde ettiğimiz veri tabanı estetik cerrahide uygun ölçülerde implant üretilmesini sağlayacaktır. Tekstil sanayide sütyen kalıpları belirlemede, moda tasarım alanında giysi kalıbı oluşturmada, teknolojide üç boyutlu model üretimine katkısı olacaktır. Elde edilen verilerin, ülke genelinden meme ölçümleri ile ilgili toplanabilecek veri tabanına yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The mammary glands has important functional properties both physically and health. Mammary glands which settled to chest right and left sides are one of the female reproductive organs(Lui,2009). Our research is made between 18-24 years old young, unmarried, healthy who had no operatıon Adnan Menderes University student with 93 female volunteer. We aimed to made anthropometric measurements of the breast, for the sake of this measurement to find breast volume and compare these measurements between body compozition parameters. The average age of volunteers was 20 and length 164,00(159,00-168,00) cm, weight 55,10(49,60-60,65) kg. We used dijital caliper and baseline circumference for measuring anthropometric parameters. Additionally we used Bia 720's body compozition analyzer device for calculate Body Mass İndex(BMİ), Skeletal Muscle Mass(SMM), Body Fat Mass(BFM), Percent Body Fat(PBF), Waist Hip Ratio(WHR), Body Mineral Content(BMC),Bazal Metabolic Rate(BMR) parameters. Additionally we recorded breast size differences, brest ptosis and areola mammae colour changes. In summary right breast volume calculated average(203,82±46,70)cc and left breast volume(207,62±47,91)cc. Acording to istatistical calculatings any significant difference was found between right and left breast volume(p>0,05). BMİ was found 20,70(18,80-23,45)kg/m2, WHR% parameter 0,78(0,76-0,80). The average BFM(15,00±6,56)kg and SMM(22,91±3,91)kg. There was moderately positif increasing correlation level between breast volume and Weight, BMİ, BCM, SMM, WHR, BFM parameters(r=0,29-0,4). We observed pozitif low level correlation between BMC, BFM, PBF parameters and breast volume (r=0,2-0,28). We observed highly level, positif correlation between breast volume and anthropometric breast measurements(MP, SNL, NIL, RLA) (r=0,4-0,8) also moderately positif increasing level correlation was found with MND, HL, WL parameters(r=0,29-0,4). Anthropometric measurements are made to determine the breast shape and size will allow to determine the ideal breast size in aesthetic surgery. Our data base will allow to obtain appropriate implant size in plastic surgery. It will be useful for determining bra cub in textile industry to create garment pattern, in technology to create three dimentional model design.