Günübirlik cerrahide hasta konforu ve hasta konforunu etkileyen etmenler
The patient comfort in day surgery patients and factors affecting the patient comfort
  1. Tez No: 458205
  2. Yazar: HAVVA YÖNEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHŞAN ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Günübirlik Cerrahi, Konfor, Hemşirelik, Day Surgery, Comfort, Nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günübirlik cerrahi, uygun hastaların aynı gün içinde ameliyat olarak taburcu oldukları cerrahi girişimlerdir. Cerrahi tekniklerde ve anestezi tekniklerinde yaşanan gelişmeler sayesinde günübirlik cerrahi birçok ülkede hızla yayılmıştır. Kulak burun boğaz, ortopedi, jinekoloji, genel cerrahi, kalp damar cerrahisi, plastik cerrahi, çocuk cerrahisi ve ağız-diş cerrahisi gibi birçok alanda hastalar günübirlik ameliyatlarla tedavi edilmektedir. Konfor kavramı ise hemşirelikte çok eskiden beri kullanılmakta ve bakım kalitesiyle ilgili bilgi vermektedir. Günübirlik cerrahi her geçen gün daha fazla vakada daha çok hastaya uygulanmaktadır. Hemşirelik bakımının beklenen sonuçlarından olan konforun değerlendirilmesi günübirlik cerrahi hastalarına daha iyi hemşirelik bakımı sağlanabilmesi açısından önemlidir. Bu araştırma günübirlik cerrahi hastalarında konfor ve konforu etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya günübirlik cerrahi amacıyla günübirlik cerrahi servisine yatışı yapılan 300 hasta dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında Bireysel Özellikler Formu, Perianestezi Konfor Ölçeği Formu ve Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği Formu kullanılmıştır. Hastaların konfor puanı ortalaması 70,197±11,01 durumluk kaygı puan ortalaması 43,7±9,03, sürekli kaygı puan ortalaması 46,77±7,51 olarak bulunmuştur. Araştırma sonunda, hasta konforunun bakımdan memnuniyet, yapılacak cerrahi ile ilgili bilgi verilme zamanı, daha önceden hastane deneyimi bulunma değişkenlerinden etkilendiği; diğer değişkenlerin hastaların anksiyete düzeylerini etkilediği ancak konforu etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Day surgery is a surgery that the patients are discharged on the same day. Thanks to developments in anesthesia and surgical techniques, ambulatory surgery has spread rapidly in many countries. Patients are treated with day surgery in many areas such as ENT(ear-nose-throat), orthopedics, gynecology, general surgery, cardiovascular surgery, plastic surgery, pediatric surgery, patients oral and dental surgery. Comfort concept, has been used in nursing for a long time and provide information about the quality of care. Day surgery is being applied to more patients in more cases every day. Comfort, which is expected result the of nursing care, is very important for providing better nursing care. This study was performed to determine day surgery patients' comfort and factors affecting the patients' comfort. 300 patients who were admitted to day surgery have been included in this study. For data collection Individual Characteristics Form, Perianesthesia Comfort Scale and State-Trait Anxiety Inventory Form(STAI) were used. The mean score of comfort 70.197 ± 11:01 mean STAI score of 43.7 ± 9.03, trait anxiety scores mean 46.77 ± 7.51 were found to be in this study. As a result, patient's comfort is effected by variables satisfaction with care, the time of giving information about surgery, previous hospital experience. Some of other variables have effect anxiety levels but comfort level has not effected by this variables.