2013 yılında pulmoner tromboemboli geçiren hastalarda elektrokardiyografide fragmante QRS bulgusunun mortalite öngördürücü değeri nedir
  1. Tez No: 458258
  2. Yazar: ABDULLA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHİ BARIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Fragmante QRS, Pulmoner Tromboembli, Hastane içi mortalite, Tüm nedenli ölümler, Fragmented QRS, Pulmonary Thromboemboli, In-Hospital Mortality, all cause of Mortality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Pulmoner tromboemboli tanısı olan hastaların yüzey EKG'lerinde görülebilen QRS fragmantasyonu (fQRS)' in artmış hastane içi mortalite ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. PTE geçiren hastalarda on iki derivasyonlu EKG'de saptanan fQRS' in mortalite, morbidite veya hastane yatışlarında ön gördürücü değeri üzerine literatürde herhangi bir bilgi yoktur. Bu çalışmada amacımız, PTE tanısı olan veya yeni tanı alan hastaların EKG'de fQRS parametresinin olup olmadığına bakarak mortalitelerinde bir fark olup olmadığını değerlendirmek ve böylelikle, bu tip hastalarda, mortalite açısından riskli hastaların belirlenebilip belirlenemeyeceğini saptamaktır Çalışma planı: Çalışma grubumuzu 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) hastanesinin herhangi bir kliniğine veya polikliniğine başvuru yapan ve pulmoner emboli tanısı alan hastalar oluşturdu. 199 hasta alındı ve veriler geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, rutin laboratuvar parametreleri kaydedildi. Hastaların başvuru anındaki standart 12 derivasyonlu EKG kayıtlarına ulaşıldı ve elektrokardiyografiler fQRS varlığı açısından analiz edildi. Ayrıca hastaların bilgisayarlı tomografi görüntüleri değerlendirilip lezyon yeri olan damar kaydedildi. Bulgular: PTE tanısı almış 88 (%44,2) erkek, 111 (%55,8) kadın olmak üzere toplam 199 hasta dahil edildi. Çalışmamızda toplam 111 (55,8) hastada fQRS tespit edildi. Çalışmaya alınan 199 hastanın 31' inde (%15,6) hastane içi mortalite gerçekleşti. Fragmante QRS saptanan hastaların 23' ünde (%20,7) hastane içi mortalite gelişirken, fQRS saptanmayan hastaların 8' inde (%9,1) hastane içi mortalite gerçekleşti. Fragmante QRS saptanan grupta, hastane içi mortalite istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde daha yüksek oranda saptandı (p=0,025). Çalışmaya alınan 199 hastanın 98' inde (%49,2) 3 yıllık takip içerisinde mortalite görüldü. Fragmante QRS saptanan hastaların 58' inde (%52,3) 3 yıllık izlemde ölüm gerçekleşirken, fQRS görülmeyen grupta 40 hasta (%45,5) takip sırasında mortalite izlendi. Fragmante QRS saptanan grupta tüm nedenli ölümler açısından istatiksel açıdan anlamlılığa ulaşmadığı görüldü (p=0,341). Hastalara uygulanan tedavide fQRS saptanan grupta trombolitik tedavi alanların oranı, fQRS saptanmayan grupta trombolitik tedavi alanlara göre istatiksel olarak anlamlılığa ulaşacak düzeyde yüksek bulundu (sırayla%15,3' e, %4,5, p=0,014). Fragmante QRS saptanan hastalarda, akut PTE saptanan ve hemodinamisi unstabil olan hasta oranı %17,1, fQRS saptanmayanlarda ise bu oran %12,5 olduğu görüldü ve istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Pulmoner tromboemboli lokalizasyonu ve PTE zamanı (hemodinamiyi etkileyen akut olay ve kronik olay) açısından karşılaştırıldığında; fQRS saptanan hastalar ile fQRS saptanmayan hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p değeri sırasıyla 0,135 ve 0,366). Sonuç: Pulmoner emboli tanısı konan hastalarda, yüzey EKG' de fQRS varlığı hastaların hastane içi mortalitelerinde daha büyük riske sahip oldukları düşünülmektedir. fQRS saptanan pulmoner emboli tanılı hastalarda daha çok trombolitik tedavi aldığı görülmüştür. Ayrca, fQRS varlığı uzun dönem takipte mortalite ile ilişkisi net değildir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction and Aim: QRS fragmentation (fQRS) was showed to be related with increased mortality in patients with pulmonary thromboembolism patients. There is no information about the mortality, morbidity or prediction of prognosis in the literature that, the PTE patient's, who had fragmented QRS. So Aims of our study are looking the f QRS in the electrocardiography in patients PTE, prediction risk of mortality in hospital and 3 years survival rate, And to find out whether patients with high risk profile can be determined in this way. Methods: 199 patients who admitted to Dokuz Eylül University hospital, in anywhere clinic or emergency room, and diagnosed with pulmonary thromboembolism between 01 January 2013 and 31 December 2013. In our study data was evaluated retrospectively. Demographical features, routine laboratory parameters were obtained. We reached the patients' electrocardiography records at the time of submitting and analysed if there is fragmented QRS or not. Additionally, we looked the patients pulmonary vessels with computer tomography and noticed that the anatomical placement of lesions. Findings: fQRS was found in total of 111 (55.8%) patients in our study. The mortality in hospital was 31/199 patient (%15.6). Between the patient who had fQRS, the mortality in hospital rate was 23/199 (%20.7), and the other group, who had not fQRS, the rate was 8/199 (%9.1). In the group diagnosed with fragmented QRS, in-hospital mortality is found to be statistically significantly high (p=0.025). In 98 of the 199 patients (49.2%) included in the study, mortality is seen within 3 years follow-up. In 58 (52.3%) of the patients diagnosed with Fragmented QRS, mortality happened within 3 years follow-up while for 40 patients (45.5%) without fQRS diagnosis, mortality was seen during the follow-up. It is seen that a statistical significance is not reached in terms of mortality of all reasons within the Fragmented QRS group (p=0.341). In the treatment given to the patients, the rate of those getting thrombolytic treatment within the fQRS group is found to be high to be accepted statistically significant compared to those getting thrombolytic treatment within the non-fQRS group (15.3% & 4.5%, respectively, p=0.014). In the patients diagnosed with Fragmented QRS, the rate of the patients with acute PTE and hemodynamic instability was 17.1% while this rate was 12.5% in those without an fQRS diagnosis and therefore, a statistically significant difference was not detected. Comparing the pulmonary thromboembolic localisation and PTE time (in terms of the acute and chronic cases affecting the hemodynamics), a statistically significant difference between the patients with and without fQRS diagnosis was not detected (p value was 0.135 and 0.366, respectively). Result: In the patients with a pulmonary emboli diagnosis, the patients with fQRS in surface EKG are thought to have higher rates of in-hospital mortality risk. It is seen that in the patients with pulmonary emboli diagnosis for whom fQRS is detected, thrombolytic treatment are taken rather more. Also, the relation of the existence of fQRS with the mortality in long term follow-up is not clear.