Erzincan İl Merkezi'nde öğrenim gören lise öğrencilerinde obezite prevalansı ve etkili faktörler
The prevalence of obesity and associated risk factors in high schools students in Erzincan City Center
  1. Tez No: 458269
  2. Yazar: SARA SALCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALAT EZMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, lise öğrencileri, prevalans, risk faktörleri, obesity, high school students, prevalence, risk factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Erzincan il merkezi'nde öğrenim gören lise öğrencilerinde obezite prevalansı ve etkili faktörler Obezite, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan, morbidite ve mortaliteye neden olabilen, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tüm dünyada erişkinlerde olduğu gibi çocuk ve ergenlerde de kilo fazlalığı olan bireylerin sayısı artış göstermektedir. Bu çalışma Erzincan il merkezinde bulunan liselerde öğrenim gören öğrencilerde obezite sıklığını ve risk faktörlerini incelenmek amacıyla kesitsel tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır. Çalışmamıza 433 ü kız ve 431' i erkek olmak üzere 864 öğrenci katıldı. Vücut kitle indeksi sınıflaması için DSÖ' nün 2007 yılında 5-19 yaş grubu çocuklar için yayınladığı sınır değerler kullanılmıştır. Öğrencilerin %13,5' i FT, %10,5' i obez bulundu. Fazla tartı prevalansı kızlarda %13,2, erkeklerde %13,9; obezite prevalansı kızlarda %8,5, erkeklerde %12,5 olarak bulundu. Vücut kitle indeksinde artışa yol açan risk etmenleri açısından öğrencilerin oturdukları yer, annenin çalışma durumu, ailede şişman birinin olması, yemek yeme hızı, düzenli yürüyüş yapma durumu, televizyon ve bilgisayar başında atıştırma, gece yatmadan yeme alışkanlığı ile fazla tartılı ve şişman olma sıklığı arasında anlamlı ilişki olduğu; buna karşın evdeki birey sayısı, kaçıncı çocuk olduğu, ailenin aylık geliri, anne ve babanın eğitim düzeyi, baba mesleği, öğrencide ya da ailede kronik hastalık durumu, sigara ve alkol kullanma, öğün atlama, öğün aralarında yeme ve yiyecek türü, fast food alışkanlığı, kantinden alınan yiyecek ve içecek türü, okula ulaşım şekli, haftalık spor sayısı, ekran başında geçen süre, uyku süresi ve ders çalışma süresi ile arasında ilişki bulunmadığı belirlendi. Sonuç olarak bu çalışmada adölesanlarda şişmanlık sıklığının belirgin artış gösterdiği saptanmıştır. Sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla çocukluktan itibaren obezite ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi açısından daha fazla çalışma yapma gerekliliği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
The Prevalence of Obesity and Associated Risk Factors in High Schools Students in Erzincan City Center Obesity is an important public health problem in both developed and developing countries, which can lead to morbidity and mortality caused by excess fat deposition in the body. As in adults all over the world, the number of individuals with weight gain in children and adolescents is increasing. This study is a cross-sectional descriptive study in order to examine obesity frequency and risk factors in high school students in province center of Erzincan. For classification of body mass index , the limit values published by the WHO for children in the 5-19 age group in 2007 was used. It was found that 13,5% of the students were overweight and 10.7% obese. The frequency of overweight and obesity in males was 13,9% and 12,5% whereas 13,2% and 8,5% in females respectively. In terms of the risk factors leading to the increase in the body mass index, a significant relationship was found between the place where the students lived, the mother's working status, the presence of a fat person in the family, the speed of eating, regular walking, television and computer snacks, eating habits at night and the frequency of overweight and obesity. On the other hand, it was determined that there was no relation between the number of individuals in the household, the number of children in the household, the monthly income of the family, the educational level of the parents, the father's occupation, chronic disease state in the student or family, cigarette and alcohol using, meals jumping, eating between meals and food type, fast food habit, type of food and drink taken from the canteen, the type of transportation to the school, the number of sports per week, the time spent at the beginning of the screen, the duration of sleep and the study period. As a result, in this study it was determined that obesity prevalence increased significantly in adolescents. It should not be forgotten that further studies are needed to determine the factors related to obesity from childhood in order to train healthy generations.