İskemik ve hemorajik serebrovasküler hastalarda irisin, orexin, adiponektin ve leptin düzeylerinin oksidatif süreçler ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of irisin, orexin, adiponectin and leptin levels with oxidative processes in ischemic and hemorrhagic serebrovascular diseases
- Tez No: 458291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP GÜRGER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Serebrovasküler hastalık, irisin, orexin, adiponektin, leptin, TAS, TOS, oksidatif süreçler, Cerebrovascular disease, irisin, orexin, adiponectin, leptin, tas, tos oxidative processes
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
rebrovasküler hastalık (SVH) tanısında ve prognoz tayininde görüntüleme yöntemlerinin yanısıra her geçen gün yenisi eklenen biyokimyasal belirteçlerinde klinik önemi artmaktadır. Çalışmamızda, serebrovasküler hastalarda irisin, adiponektin, leptin, orexin, total oksidan status (TOS) ve total antioksidan status (TAS) düzeylerinin oksidatif süreçler ve Glasgow Koma Skalası (GKS), The National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Modifiye rankin ölçeği (MRÖ) arasındaki ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 60 iskemik, 60 hemorajik SVH olan hastalar ve 60 inme öyküsü olmayan gönüllü kontrol grubundan oluşan 180 kişi dahil edildi. Çalışmamızda, serum irisin (kontrol grubu: 4,11 ± 0. 86 μg/ml, iskemik SVH: 3,62 ± 1,06 μg/ml (P0.05). GKS, NIHSS ve MRÖ ile irisin, orexin, adiponektin, leptin, TAS ve TOS arasında bir korelasyon olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak irisi, orexin, adinopektinin ölçülen serum değerlerinin iskemik ve hemorajik SVH' da kontrol grubuna göre düşük olması ve leptin, TOS ve TAS serum düzeylerinin iskemik ve hemorajik SVH' da kontrol gurubuna göre yüksek olması, bu biyomarkerlerin SVH tanısında kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The clinical importance of imaging methods, as well as biochemical indicators in diagnosis and indication of prognosis of Cerebrovascular diseases (CVD) increase continuously. In the present study, the aim of this study was the investigate the relationship of irisin, adiponectin, leptin and orexin levels to oxidative processes in cerebrovascular diseas and the relations between Glasgow coma scala (GCS), The National Institutes of Health Stroke Scale (NIHHS) and Modifiye rankin scala (MRS).In the present study, the aim of this study was to investigate the relationship of iris, adiponectin, leptin and orexin levels to oxidative processes in cerebrovascular diseases. 60 ischemic and 60 hemorrhagic CVD patients and a control group of 60 healthy volunteers, a total of 180 individuals were included in the study. In our study, serum iris (control group: 4,11 ± 0.86 μg / ml, ischemic CVD: 3,62± 1,06 μg / ml p 0.05). There was no correlation between GCS, NIHSS and MRQ and iris, orexin, adiponectin, leptin, TAS and TOS. In conclusion, the serum levels of iris, orexin, and adinopectin were lower in ischemic and hemorrhagic CVD compared to the control group, and the serum levels of leptin, TOS and TAS were higher in ischemic and hemorrhagic CVD than control group suggesting that these biomarkers could be used for CVD.