Samsun bölgesindeki çocuklarda deri prik testi sonuçları ve optimal alerjen panelinin belirlenmesi
Skin prick test results and determination of opti̇mal alergen panel in Samsun region
  1. Tez No: 458304
  2. Yazar: BETÜL LİV ÇANGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FADIL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik hastalıklar, Çocuk, Deri prik testi, Duyarlılık, Ev tozu akarları, Allergic dissease, Child, House dust mites, Sensitization, Skin prick test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: İmmünoglobülin E (IgE) aracılı alerji tanısı, klinik öykü ve uygun alerjenlerle yapılan deri prik testi (DPT), in vitro alerjen spesifik IgE ölçümü ve bazı durumlarda provokasyon testlerine dayanır. Deri prik testi, IgE aracılı alerjik hastalıkların tanısında altın standart tanı yöntemidir. Atopi şüphesi olan hastalara uygulanan bu testte kullanılan alerjen özütlerinin sayısı ve çeşitliliği, en uygun maliyetli ve aydınlatıcı bilimsel sonuçların elde edilmesi için hem ekonomik hem de bilimsel açıdan kritik önem taşır. Materyal ve Metod: Alerji şüphesi nedeniyle Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji Polikliniği'ne başvuran 0-18 yaş arası çocuk ve ergenlerde, duyarlı bireylerin %95'ini saptamada yeterli olan minimum test panelini saptamak için, yapılan DPT'lerini retrospektif olarak inceledik. Bulgular: Çalışmamızda, 0-18 yaş arasındaki 1004 hastanın DPT sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Değerlendirmeye alınan 1004 hastanın 556'sı erkek (%55.3), 448'i ise kadın (%44.7) olup; yaş ortalamaları 6.3±4.3 idi. Olguların 221'inde (%22) DPT sonuçlarında en az bir alerjene pozitiflik saptandı. Hastalarımız arasında sadece tek bir alerjene duyarlılık oranı %6.2 (n:62) iken; iki veya daha fazla alerjene duyarlılık oranı ise %15.8 (n:159) olarak tespit edildi. Uygulanan alerjenler içinde en fazla pozitif cevap ev tozu akarlarına (D. Pteronyssinus, D. Farinea) %16 (n=161), ikinci sıklıkta ise %5 oranında (n=50) polenlere (İngiliz çimi, otlar karışımı, yabani otlar) karşı gözlendi. Tüm çalışma grubunda duyarlı bireylerin %90'ını saptayabilmek için gerekli alerjen sayısının 9 olduğu gözlendi. Onüç alerjen uygulayarak ise duyarlı bireylerin %95'inin belirlendiği gözlendi. Duyarlılık oranlarının yaş ile orantılı olarak arttığı görüldü. Sonuç: Yaş gruplarına göre incelendiğinde minimum alerjen panelinin yaş ilerledikçe azaldığı görülmüştür. Onüç alerjen özütünün duyarlı bireylerin çoğunu tespit etmede yeterli olduğu belirlenmiştir. Hastalar küçük yaş grubuyla kıyaslandığında, büyük yaş grubunda uygulanan DPT panelindeki alerjen çeşitliliğinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Immunoglobulin E (IgE) mediated allergy diagnosis is based on clinical history and skin prick test (SPT), in vitro allergen specific IgE measurement and in some cases provocation tests. Skin prick test is the gold standard diagnostic method for the diagnosis of IgE mediated allergic diseases. The number and spectrum of allergen extracts to be applied for the diagnosis of sensitized patients in order to achieve the most cost-effective and informative results are critical from both economic and scientific viewpoints. Material and Method: We retrospectively analyzed DPTs to determine the minimum test panel for detecting 95% of susceptible individuals in children and adolescents aged 0-18 years who has allergy suspicion applied to the Child Allergy and Immunology Polyclinic of the Ondokuz Mayıs Medical Faculty in Samsun. Results: In our study, we retrospectively evaluated skin prick tests results of 1004 patients, between 0-18 years of age. Of the 1004 evaluated patients, 556 were male (55.3%), 448 were female (44.7%); mean age was 6.3 ± 4.3 years. In 221 of 1004 patients we obtained positivity to at least one of the allergens tested. Sensitivity to a single allergen was present in 6.2% (n=62) and to multiple allergens in 15.8% (n=159) of all patients. The highest positive sensitivity of allergens in the skin prick tests were house dust mite (D. Farinea, D. Pteronyssinus) 16% (n= 161), secondly pollens (grass, weed, tree) sensitivity was positive in 5% (n=50) of the patients. In the whole study group, it was observed that the number of allergen required to detect 90% sensitive individuals was 9. Thirteen allergens were observed that 95% of sensitive individuals were identified. Sensitivity rates were found to increase with age. Conclusion: When examined according to age groups, it was seen that the minimum allergen panel decreased with age. 13 allergen extracts were found to be sufficient to detect the majority of susceptible individuals. When the patients were compared with the young age group, the diversity of allergens in the DPT panel applied in the older age group was observed to decrease.