Kan gazı analiz cihazı ve laboratuvar otoanalizörü tarafından ölçülen glukoz, NA, K, HB ve HCT değerlerinin karşılaştırması
Comparison of glucose, NA, K, HB AND HCT values which are measured by blood gas analyser and laboratory oto-analyser
  1. Tez No: 458388
  2. Yazar: SELÇUK BEKAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH NAZMİ YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, kan gazı cihazı, biyokimyasal parametreler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Acil servislerde sıvı elektrolit tedavisi yapılan ve yakın hemoglobin, hemotokrit takibi gerektiren hastalar için güvenilir ve hızlı laboratuvar sonuçlarına ihtiyaç vardır. Hayatı tehdit eden elektrolit bozukluklarında ve çeşitli nedenlere bağlı ciddi kanamalarda tedaviye başlamak için laboratuvar sonuçlarının beklenmesi hasta için zaman kaybına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda hastaya yapılacak tıbbi müdahele ya hastanın klinik değerlendirilmesine göre ya da kan gazı ölçümü gibi hızlı sonuç veren testlere göre yapılmaktadır. Çalışmaya acil servise başvuran 389 hasta dahil edildi. Acil servise başvuran hastaların ayrıntılı öykü ve fizik muayeneleri yapıldıktan sonra, aynı venöz damardan kan gazı enjektörüne ve biyokimya tüpüne kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinden glukoz, Na, K, Hb, Hct değerleri hem kan gazı cihazında hemde laboratuar otoanalizöründe çalışıldı. Hastaların 209'u (%54) erkek, 180'i (%46) kadındı (yaş ortalaması 58±22). Erkek ve kadın cinsiyet dağılımı arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu(P=0,156). Hastaların kan gazı glukoz düzeyleri ile biyokimya glukoz düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı (156 (46-705)-154 (16-719) p=0,559). Hastaların kan gazı Na ,K,Hb,Hct düzeyleri ile biyokimya Na,K,HB,Hct düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu [Na(138 (98-156)-138 (103-153) p˂0,001)] [K(4 (2,5-8,8)-4 (2,9-9,4) p˂0,001)] [Hb (13,7 (5,5-20,1)-13,1 (6,5-19,9) p˂0,001) ] [Hct(41,9 (17,5-57,7)-39,4(19,7-57,2) p˂0,001)]. Yapılan korelasyon analizinde kan gazı cihazında ve laboratuvar otoanalizöründe ölçülen tüm parametreler arasında pozitif korelasyon tespit edildi ( Glukoz (r=0,917) , Na (r=0,617), K (r=0,851), Hb (r=0.883), Hct (r=0,885) ). Sonuç olarak kan gazı cihazı ile laboratuvar otoanalizöründe ölçülen parametreler arasında glukoz hariç istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Ancak tüm parametrelerin ortalama değerleri normal sınırlarda olması ve aralarında pozitif korelasyon olması nedeniyle, klinik olarak kan gazı cihazı sonuçları laboratuvar otoanalizör sonuçları yerine kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
There is a need for fast and reliable laboratory results in emergency departments for the patients who get treatment for electrolyte imbalances and require close hemoglobin and hematocrit monitoring. Waiting for starting the treatmnet of the patients who has life-threatening electrolyte imbalances and severe bleeding causes loss of valuable time for the patients. In these situations clinical pratice is made according to clinical evaluation and fast laboratory methods like blood gas analysis. 389 patients who admited to emergency department were included to this study. After taking detailed history and performing physical examination; blood samples was taken to biochemistry tubes and blood gas injectors from the same venous vessels. Glucose, Na, K, Hb and Hct values from the blood samples were studied on both blood gas analyser and laboratory oto-analyser. 209(%54) of the patients were male and 180(%46) of them were female(mean age 58+22). There weren't any significant difference between males and females(p=0,156). There weren't any significant difference between glucose levels on blood gas analyser and laboratory oto-analyser(156(46-705)- 154(16-719) p=0,559).