İstanbul Marmaray raylı sistem istasyonlarının, bilgilendirme tasarımları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of İstanbul Marmaray railway system stations in terms of information designs
  1. Tez No: 458490
  2. Yazar: ÖMÜR MERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Görsel İletişim, Bilgilendirme Tasarımı, Yönlendirme ve İşaretleme Tasarımı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bilgilendirme tasarımı, şehirlerin büyümesi ve gelişmesi ile önemli bir konuma sahip olmaktadır. Ülkemizde 2008 yılından sonra ifade edilmeye başlanılan bilgilendirme tasarımı, özellikle toplu taşıma araçlarındaki kullan uygulamaları daha da artmaktadır. Birçok alanı içinde barındıran bilgilendirme tasarımları toplu taşıma araçlarını kullananların gitmek istedikleri yere kolaylıkla ulaşmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada bilgilendirme tasarımı uygulama alanlarından biri olan Yönlendirme ve İşaretleme Tasarımının (Wayfinding & Signage Design) ülkemizde bulunan raylı sistem hatlarındaki önemine dikkat çekmek amaçlanmıştır. Bu araştırma, İstanbul raylı sistem hatlarından birisi olan Marmaray istastasyonlarında yer alan bilgilendirme tasarımı ürünlerini kapsamaktadır. Bu bağlamda Marmaray istasyonlarında yer alan bilgilendirme tasarımlarının günümüz durumlarını ortaya çıkarmak ve değerlendirmek amacı ile 16 soruluk bir anket yapılmıştır. Yapılan anket 350 (üç yüz elli) kullanıcıya ulaşarak değerlendirilmiştir, yüzde ve frekansları alınarak konu hakkında yorumlar yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda yapılan anket sonuçları değerlendirilerek Marmaray istasyonları içerisinde bulunan bilgilendirme tasarımlarının kurumsal kimlik kapsamında olması gerektiği öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Information design has an important position with the growth and development of cities. Informatization design, which started to be expressed after 2008 in our country, is increasing in use especially in public transportation vehicles. Informational designs that incorporate many areas ensure that those who use public transportation can easily reach where they want to go. In this study, we aimed to draw attention to the importance of Wayfinding & Signage Design which is one of the application areas of informatics design in railway system lines in our country. This research covers information design products in Marmaray istastasyon which is one of the railway system lines in Istanbul. In this context, a questionnaire of 16 questions was made aiming to reveal and evaluate the current state of information designs in Marmaray stations. The questionnaire was evaluated by reaching 350 (three hundred and fifty) users, the percentages and frequencies were taken and comments were made about the topic. As a result of the survey, the results of the surveys were evaluated and it was presented as a suggestion that the information designs in Marmaray stations should be within the scope of corporate identity. Key Word: Graphic Design, Visual Communication, Information Design,Routing and Marking Design.