Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirme
An assessment and evaluation in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 458489
  2. Yazar: ENVER GEDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe, Ölçme ve Değerlendirme, Sınav Türleri ve Soru Tipleri, Turkish as a foreign language, assessment and evaluation, exam and question types
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi dört temel dil becerisi olan okuma, dinleme, yazma ve konuşma (karşılıklı konuşma ve sözlü anlatım) becerisinin gelişimi esas alınarak yapılmaktadır. Bu becerilerin hedeflenen kazanım sınırları Avrupa Dil Portfolyosunda belirtilmiştir. Hedeflenen kazanımlara yönelik yapılan öğretim bu kazanımların alınıp alınmadığını belirlemek için bir ölçme ve değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Yapılacak olan ölçme ve değerlendirme süreci yabancı dil olarak Türkçenin öğretimine uygun bir şekilde olmalıdır. Bunun için ölçmeye ve ölçeğe uygun gerekli ön çalışma yapılarak bir plan çerçevesinde bu süreç uygulanmalıdır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde özellikle ölçmede kullanılacak soru türüne ait alanda büyük bir boşluğun olması bu alandaki öğreticilerin ölçme yaparken yanlış yöntemler kullanmasına sebep olmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yapılacak ölçmenin ve değerlendirmenin ne şekilde olacağı ortaya konulmuştur. Ölçmede uygulanan sınav türleri ve soru tipleri örnekleriyle beraber açıklanmıştır. Ayrıca ölçme için gerekli olan materyalin hazırlanma ve uygulama sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Teaching Turkish as a foreign language is based on the development of four basic language skills: reading, listening, writing and speaking (dialogue and verbal lecture). The targeted achievement limits of these skills are stated in the European Language Portfolio. Teaching aimed for targeted achievements should be subject to a measurement and evaluation to determine whether these gains have been achieved. The measurement and evaluation process to be done should be in accordance with the teaching of Turkish as a foreign language. This process must be carried out within the framework of a plan by performing necessary preliminary work in accordance with the measurement and scale. Because of a large gap regarding to the question types to be used especially for assessment, instructor use the wrong methods when assessment and evaluation of teaching Turkish as a foreign language. From this point of view, in this study, it is revealed how to measure and evaluate the Turkish language as a foreign language. The types of exam and questions which are used for assessment and evaluation are explained together with examples. In addition, the points to be considered in the preparation and application process of the material required for measurement are explained.