Psikolojik danışmanlık hizmeti verenlerde tükenmişlik düzeyleri ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between burnout level and life satisfaction of psyhchology couseling service providers
- Tez No: 458532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışma, Yaşam Doyumu, Tükenmişlik, Psychological counselors, Life Satisfaction, Burnout
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; psikolojik danışmanlık hizmeti verenlerin tükenmişlik düzeyleri ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın, alanda bu yöndeki eksikliği gidermeye katkı sağlayacağı ve daha sonraki çalışmalar için veri niteliğinde özgün bir çalışma olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bazı sosyodemografik faktörlerin bu değişkenlerle olan ilişkisi de incelenmiştir. Araştırma 2016 yılında farklı kurumlarda psikolojik danışmanlık hizmeti veren 150 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu ile Maslach Tükenmişlik ölçeği ve Diener Yaşam Doyumu ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilen SPSS 18.00 (Sosyal Bilimler İçin İstatistik) paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre tükenmişlik ve yaşam doyumu arasında düşük düzeyde ve ters bir ilişki bulunmuştur. Yaşam doyumu artarken tükenmişlik azalmaktadır. Yaşam doyumu azalırken tükenmişlik artmaktadır. Kadınların, duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarı ve tükenmişlik(toplam) düzeylerinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Maddi geliri 5000 TL ve üzeri olan psikolojik danışmanlarda duygusal tükenme fazladır. Araştırmadaki bu bulgular tartışılmış; kuramsal ve uygulamalı alanlarla ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Main objective of the research is; the analysis of life satisfaction of Psychological counselors depending upon their burnout level. Hereby this research is thought to be genuine in data quality for the upcoming researches and contribute to overcome the deficiency in this aspect of the field. Furthermore, the relation of some sociodemographic factors with these variables has been analyzed as well. The research has been carried out with the participation of 150 Psychological counselors working in different institutions in 2016. Research data has been obtained by using Personal Information Form, Maslach Burnout Inventory and Diener Life Satisfaction Scale. The data obtained in the research has been analyzed with SPSS (Statistical Package For Social Sciences) packaged software. In reference to the results obtained, a low level and inverse relation has been detected between Burnout and Life Satisfaction. When life satisfaction increases, the burnout decreases. When life satisfaction decreases, the burnout increases. It has been determined that the Emotional exhaustion, depersonalization, personal success and Burnout (Total) levels of women is higher, when compared to men. Emotional exhaustion is higher in Psychological counsellors having 5000 TL income and over. Having discussed these findings of the research; some suggestions have been made regarding theoretical and practical fields.