Türk vergi sistemi ve maliyete etkileri: KOBİ'ler üzerine pilot araştırma
Turkish tax system and its effect on costs: A pilot survey on Small and Medium Sized enterprises
  1. Tez No: 458557
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH FATİH AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, işletmeler, maliyet, ekonomi, Tax, enterprises, cost, economy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Her ne kadar iktisat biliminin temel amacı insanoğlunun bir türlü tatmin edemediği, bitmek tükenmek bilmeyen ihtiyaçlarını doğada bulunan sınırlı kaynaklarla karşılamak olsa da gelişen ve globalleşen dünyada iktisat politikaları ana amaçları dışında birçok yan amaca da hizmet etmektedirler. Ekonominin sürekli tam istihdam seviyesinde bulunması, her yıl belirli bir oranda büyüme sağlanması veya enflasyon ve deflâsyonla mücadele gibi temel iktisat politikası hedefleri yanında sosyal devlet olmanın gereği olarak adil bir gelir dağılımı sağlanması da artık önemli bir iktisat politikası hedefi haline gelmiştir. Verginin yüzyıllar boyunca kamu finansmanını sağlamak için en iyi araçlardan biri olduğu bilinmektedir. Vergiyi çeşitli açılardan değerlendirdiğimiz zaman birçok alan içerisinde aktif bir şekilde yer almaktadır. Özellikle maliye ve mali etkiler açısından değerlendirdiğimizde iş hayatı içerisinde çok önemli bir konuma sahip olduğunu açık bir şekilde görmekteyiz. Bu nedenle oluşturulan vergi ilkeleri ile daha adil bir vergi yapısının sistematiği oluşturulmak istenmektedir. Vergi kanunlarının genel yapısının işletmeleri vergilendirme karşısında zor duruma düşürmeden, ekonomik yapılarına uygun bir şekilde vergilendirdiği varsayılmakla birlikte, işletmelerin vergilendirilmeye karşı göstermiş oldukları davranışların kanunlara aykırı eylemler olmaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the main purpose of economic science is to meet the endless needs of human beings that cannot be satisfied with limited resources in nature, economical politics in the developing and globalizing world serve many other purposes besides its main purposes. In addition to the basic economic policy objectives such as the constant full employment level of the economy, the growth of the economy every year or the fight against inflation and deflation, the provision of a fair income distribution as a social state has become an important economic policy target. Taxes are known to be one of the best means of providing public funding for centuries. When evaluating the tax from various perspectives, it is seen to be actively involved in many areas. Especially when we evaluate the tax in terms of finance and financial effects, we clearly see that it has a very important position in business life. For this reason, it is aimed to establish a system of a fair tax structure with the tax principles established. While it is assumed that the general structure of tax laws taxes enterprises in a way that is appropriate for their economic structure without putting them into a difficult position against taxation, it is also necessary that enterprises' attitudes towards taxation are not against the laws.