Satın alma süreci iç kontrol prosedürlerinin oluşturulması ve denetimi: Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir yazılım firması örneği
Building and auditing purchasing internal control procedures: A software company based on tourism sector
  1. Tez No: 458585
  2. Yazar: YÜKSEL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol, İç Kontrol, İç Kontrol Sistemi, Denetim, İç Denetim, Control, Internal Control, Internal Control System, Audit, Internal Audit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dünyada meydana gelen krizler ve yolsuzluk skandalları iç kontrol ve iç denetimin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İç kontrol sistemi, sadece bir kontrol faaliyeti değil, işletmenin organizasyon yapısını ve işleyişini kapsayan, çalışanların ve idarecilerin tamamının aktif olarak rol alması gereken dinamik bir süreçtir. İç kontrol sisteminin kurulması, işletilmesi, değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması için üst yönetimin liderliği ve desteği çok önemlidir. Diğer taraftan iç kontrol sisteminin uygulamada var olan eksikliklerini ve zayıf yönlerini belirlenmesi ve bunların giderilmesi amacıyla değerlendirilmeye tabi tutulması gerekmektedir. Bu durum iç denetim faaliyetinin önemini ortaya koymaktadır. İç denetimin en temel amacı bir işletmede kontrolü sağlamaktır. Modern iç denetim anlayışı ile birlikte denetim sadece bir işletmede kontrol aracı olmaktan öteye geçerek, işletmede risk yönetimi, kontrol ve kurumsal süreçler ile ilgili yönetime bağımsız ve tarafsız olarak önerilerde bulunarak güvence ve danışmanlık hizmeti veren bir birim olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Crisis and corruption scandals that have occurred throughout the world have brought into sharp relief the importance of internal control and internal audit. Internal control system is not only a control activity and also it is a dynamic process comprising organizational structure and operation of the enterprise, which requires all employees and administrators to take part actively. The leadership and support of senior management are of prime importance for establishing, operating, evaluating internal control system and taking the necessary precautions in due time. On the other hand, internal control system must be subject to evaluation to determine and remove the deficiencies and weaknesses of internal control system existing in practice. This situation sets forth the importance of internal audit activity. The major purpose of internal audit is to maintain the control in a business enterprise. Along with the concept of modern internal audit, the audit has moved beyond being just a control tool in an enterprise and has become a unit providing assurance and consultancy services by making proposals independently and impartially to the administration related to risk management, control and corporate processes in a business enterprise.