6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre Sulh Hukuk Mahkemelerinin kira ilişkisinden doğan davalarda görevi
According to the civil procedure law numbered 6100, duties of the civil courts of peace for the tenancy relationship conflict cases
- Tez No: 458595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AZİZ SERKAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Medeni Usul Hukuku, Görevli Mahkeme, Kira İlişkisi, Sulh Hukuk Mahkemesi, Sulh, Civil Procedure Law, the court of the jurisdiction, tenancy relationship, civil courts of peace, peace
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, kira ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklarda sulh hukuk mahkemelerinin görevini incelemek için yapılmıştır. Kira davalarında kiracının dezavantajlı durumunu dengelemek, hem kiracı hem de kiraya veren bakımından önemli olan davaların çabuk görülmesi ihtiyacını karşılamak adına, kira davaları sulh hukuk mahkemelerinin görevine bırakılmıştır. Kanun koyucunun bu tercihinde sulh hukuk mahkemelerinin tarafları sulhe teşvik etme sorumluluğu da göz önünde bulundurulmuştur. Sulh hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanmaktadır. Basit yargılama usulünün, genel yargılama usulüne oranla daha çabuk olması sulh hukuk mahkemelerinde uygulanmasında tercih sebebidir. Sulh hukuk mahkemelerinin görevine bırakılan uyuşmazlıklar da çabuk çözülmesi gereken türden uyuşmazlıklardır. Çalışmamız iki bölümde ele alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde sulh hukuk mahkemelerinin kuruluşuna neden ihtiyaç duyulduğu, sulh hukuk mahkemelerinin yargı teşkilatı içindeki yeri, görev kavramı ve sulh hukuk mahkemelerinin görevi belirlenirken dikkat edilmesi gereken başlıca ilkeler ele alınmıştır. İkinci bölümde TBK ve diğer kanunlardan doğan kira ilişkileri, son bulma nedenleri ve kira ilişkisinden doğabilecek davalarda sulh hukuk mahkemelerinin görevli yargı yeri oluşu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the role of civil courts of peace regarding the conflicts stemming from tenancy relationships. Tenancy cases fall under the jurisdiction of civil courts of peace in order to balance the disadvantaged position of the tenants and to speed the case process for both tenants and leasers. When choosing civil courts of peace for tenancy conflict cases, legislators took into consideration that the civil courts' responsibility to incentivize peace. Civil courts of peace are among the petty sessional courts. Petty sessions are much speedier than general trials. The conflicts that fall under the jurisdiction of civil courts of peace are among the conflicts that should be resolved in a timely manner. Our study has two main sections. The first section examines the need for establishing the civil courts of peace, position of the civil courts of peace within the judicial system, its job definition and the baseline principles that need to be taken into consideration while identifying civil courts of peace's jurisdiction areas. The second section touches upon the tenancy relationships stemming from the Turkish Code of Obligations and other legislations, reasons for contract termination and the position of civil courts of peace as the court of the jurisdiction in the tenancy relationship cases.