Grafik tasarımda sürecin önemi ve süreç temelli alternatif uygulamalar
Significance of process in graphic design and process-based design alternatives
- Tez No: 458634
- Danışmanlar: PROF. F. GONCA İLBEYİ DEMİR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Süreç, Zaman, Kontinuum, Paradigma, Korku, Tutuculuk, Yaratıcı Süreç, Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanat Eğitimi, Process, Time, Continuum, Paradigms, Fear, Conservatism, Creative Process, Contemporary Art, Contemporary Art Education, Contemporary Graphic Design
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tez, sonuç odaklı düşünce yüzünden ıskalanan süreç temelli düşünceye dikkati çekmek ve bu farkındalık biçimini çağdaş Türk Grafik Tasarımı'nın hizmetine sunmak amacıyla kaleme alınmıştır. Sonuç odaklı düşüncenin dayattığı tek tip öğrenme-öğretme biçimine karşı geliştirilmiş bir alternatiftir. Ana ekseni grafik tasarım ile süreç arasındaki ilişki üzerine kurulan bu çalışmada sonuç odaklı düşünce ile süreç temelli düşünce arasındaki farklar ve bunların tasarım düşüncesine etkileri belirginleştirilmeye çalışılmıştır. İlk bölümde süreç ve zaman bir olgu, imge olarak ve felsefi uzantılarıyla ele alındıktan sonra, süreç algısına etki eden paradigma dönüşümlerine değinilmiştir. İkinci bölümde sanat ve grafik tasarım alanında süreç kapsamı altında değerlendirilebilecek farklı yaklaşımlar ve arayışlar ele alınmış; süreci görünür kılan ya da sürecin kendisini bir faktör olarak kullanan çalışmalar örneklendirilmiştir. Bir sonraki bölüm tarih boyunca süregelen ve yaratıcı süreci engelleyen sonuç odaklı düşüncenin doğasını anlamak ve dönüştürmek adına araştırmaya dahil edilmiştir. Burada, süreç bilincine zarar veren korku ve tutuculuğun anlaşılarak aşılması amaçlanmıştır. Dördüncü bölüm, hem bireysel deneyimlere hem de grafik tasarım eğitimine süreç temelli düşünceyi kazandırmak için getirilen öneri ve bilgilerden oluşmaktadır. Bir anlamda sonucu da içinde barındıran beşinci bölümde, tezin kendi sürecine dair öznel veriler ve uygulama önerileri yer almaktadır. Süreç adına yazılmış bu tezin uygulamalarında sonuç odaklı bir ürün mantığının ötesine geçme ihtiyacı büyük rol oynamıştır. Araştırma metninin kendisinin ve anlamsal katmanlarının farklı yönlerden kullanımına dayanan tez uygulaması, tezin savunduğu fikri kendi üzerinden doğrulamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been written in order to attract awareness to process-based thinking that left in the second place because of result-oriented thinking and to present this awareness style to contemporary Turkish Graphic Design. It is an alternative that is developed against standardizing learning and teaching style which result-oriented thinking imposes. In this study that its main axis is built on the relations between graphic design and process, differences between result-oriented thinking and process-based thinking and the influences of these on design theory tried to be concretized. In the first section, after taking process and time as an image with its philosophical extensions, paradigm conversions that influenced the process perception has been mentioned. In the second section, different approaches that can be interpreted under the extent of the process in the area of art and graphic design and new quests; studies that makes the process more visible or uses the process itself as an active factor took place. Next section evaluated elements like fear and conservatism that inhibits the creative process through the history and included to the study in order to convert the result-oriented thinking by understanding its nature. The fourth section is comprised of suggestions and knowledges that is presented in order to earn process-based thinking to both individual experiences and to graphic design education. In the fifth section that can be counted as a conclusion, there are subjective evaluation notes and application suggestions related to the own process of this thesis. The need of producing works beyond result-oriented products played a great role in this thesis that is written in the name of the process. It is purposed to verify the claim of thesis over itself with applications that is based on the study text itself and theoretical references.