I. Dünya Savaşının baskıresimlere yansımaları
Impressions of World War I on fine prints
  1. Tez No: 458635
  2. Yazar: ELİF FEYZA ULU
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLBİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Savaş, Baskıresim, Propoganda, Litografi, Gravür Baskı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Tarihte insanlığı etkileyen büyük olayların sanata etkileri her zaman kaçınılmaz olmuştur. 20. yüzyılın başında yaşanan I. Dünya savaşı insanlık tarihinde ve buna bağlı olarak sanat tarihinde büyük izler bırakmıştır. Bu çalışmada, I.Dünya Savaş'ının, plastik sanatların önemli anlatım araçlarından biri olan baskıresimlerdeki ifadelerine yer verilmiştir. Savaşı anlatan bu eserler, konu açısındandan incelenerek ve arkalarındaki hikayeler anlatılarak okuyucunun eserleri anlayabilmesi ve o dönemi daha yakından hissedebilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada bir araya getirilmiş baskıresimler, I. Dünya savaşının tanımlayıcı yönlerinden hemen hemen her birini göstermektedir. Bu yalnızca farklı birçok cephede aynı anda savaşılan ve birçok ulusun dahil olduğu ilk Dünya savaşı değil, aynı zamanda ağır topların egemen olduğu, daha önce hiç görülmemiş kitlesel katliamla, kasaba ve köylerin yerle bir olmasıyla ve manzaraların mahvedilmesiyle sonuçlanan ilk mekanize savaş olmuştur. Ziyaret edilen yurtdışı kütüphanelerinde yararlanılan kaynaklardan baskıresim görselleri fotoğraflanıp kayıt altına alınmış ve çalışma içerisinde kullanılmıştır. Çalışma için toplanmış bu görsellerin nadir bulunabilen eserlerin görselleri olmasına özen gösterilmiştir. Kaynakların bir çoğu yabancı kaynaklardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Major events affecting the humanity have always had inevitable impacts on art throughout the history. The World War I that erupted in the early twentieth century left profound marks on the history of humanity and therefore, art history. In this study, the expressions of the World War I on printmaking which is one of the most important manners of expression of the plastic arts have been discussed. With the aim that the reader would have a better understanding on these works portraying the war and feel the horror of the conflict more deeply and intimately, they have been analyzed in terms of content and the stories behind them have been explained. The fine prints selected in this study show almost every descriptive aspects of the World War I. This was not only the first world war in which many nations got involved and many different fronts fought at the same time, but also the first mechanized war dominated by heavy artilleries that ended up with the massive slaughter, the destruction of towns and villages, and the annihilation of landscapes. It has been photographed and recorded the images of fine prints taken from the sources in the foreign libraries visited. It has been paid attention for these images collected for the thesis to be rare and hard to find. It has been predominantly made use of foreign-language sources. Key Word: Art, War, Printmaking, Propaganda, Lithography, Etching.