Yaratıcı zıt düşünme tekniğinin 7. sınıf öğrencilerinin yaratıcılığı üzerinedeki etkisine ilişkin bir çalışma
The effectiveness of creative reversal act on 7th grade students' creative thinking
  1. Tez No: 458643
  2. Yazar: DERYA UYGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı düşünme eğitimi, Janusyan düşüme kuramı, YAZID, Creative thinking teaching, Janusian thinking, CREACT
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada Yaratıcı Zıt Düşünme (YAZID) tekniğinin 7. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde yaratıcılıkları üzerindeki etkisi incelenmiştir. YAZID tekniği Janusyan Düşünme Kuramı temel alınarak geliştirilmiş bir düşünme tekniğidir. Teknik beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar yapılandırma, ayrıştırma, zıtlaştırma, birleştirme ve detaylandırmadır. YAZID tekniğinin etkisi, ön test son test kontrol gruplu yarı-deneysel desen kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi Eskişehir merkezde bir ortaokuldan 7. sınıf düzeyinde 70 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın uygulama sürecinde deney gruplarında bulunan öğrencilere 10 hafta boyunca haftada bir saat Türkçe derslerinde YAZID tekniği ile öğretim yapılmıştır. Araştırma, 10 hafta uygulama süreci ve 2 hafta ön test ve son testlerin uygulanması olmak üzere 12 hafta boyunca sürmüştür. Veri toplama aracı olarak Paradoksal Metafor Testi ve Kavram Testi kullanılmıştır. Analizler, Paradoksal Metafor Testi ve Kavram Testi verileri kullanılarak ANCOVA ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular YAZID tekniğinin öğrencilerin yaratıcı düşünmeleri üzerinde yüksek düzeyde etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A research study was carried out on the effectiveness of the Creative Reversal Act (CREACT) on 7th grade students' creative thinking in language arts courses. The CREACT is a teaching technique developed based on the theory of the Janusian thinking process. The CREACT consists of a series of construction, segregation, opposition, combination, elaboration steps. A pre-test post-test quasi-experimental design was used to examine the effectiveness of the CREACT. The research participants included 70 students who were attending at a middle school in Eskisehir, Turkey. In the process of implementation of the research, students in the experimental groups were taught ten lessons for one hour a week using the CREACT in their language arts courses. The overall study took 12 weeks, ten for the instruction and two for the pretests and posttests. Students were administered a paradoxes task and a concept task as pretests and posttests. ANCOVA was used to analyze data. Findings showed that the use of the CREACT improved students' creative performance significantly on the paradoxes task and the concept task.