Ayasuluk Tepesi Korinth başlıkları
Ayasuluk Hill Corinthian capitals
  1. Tez No: 458694
  2. Yazar: FIRAT BARANAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayasuluk, Ayasuluk Tepesi, Ephesos, Korinth, Korinth Başlığı, Ayasuluk, Ayasuluk Hill, Ephesos, Korinth, Korinthian Capitals
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Selçuk ovasına hakim bir noktada bulunan Ayasuluk Tepesi Ephesos'un önemli bir yerleşim alanıdır. Araştırmanın konusu olan Ayasuluk Tepesi Korinth başlıklarının büyük bir bölümü Hellenistik ve Roma Çağı Ephesos'undan imar faaliyetleri için getirilmiştir. Getirilen bu başlıklar St. Jean Kilisesi ve çevresindeki yapılarda kullanılmış, ardından 2. ya da 3. evrelerde yine devşirme olarak Ayasuluk Kalesi ve içerisindeki yapılarda da kullanılmışlardır. XX. yy. başlarından günümüze süregelen kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında devşirme olarak kullanılmış birçok mimari öğe bugün Ayasuluk Tepesi depo alanında bulunmaktadır. Korinth başlıkları da bu öğelerin içerisinde büyük bir bölümü oluşturmaktadır. Ayasuluk Tepesi Korinth Başlıkları, Korinth başlıklarının stil gelişimleri ve kompozisyonları içerisinde birçok farklı dönem özelliklerini göstermektedir. Başlıkların çoğunluğunun Ephesos Atölyesi ürünü olduğu düşünülmektedir, ancak bu başlıkların bir kısmında Pergamon ve Aphrodisias Atölyelerinin etkileri de izlenmektedir. Ephesos kent merkezinin dışında kente ait en çok sayıda Korinth başlığını bulunduran Ayasuluk Tepesi Korinth Başlıkları, Batı Anadolu Korinth başlıkları için de önemli bir grubu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ayasuluk Hill, located in an area dominating Selcuk plains, is an important residential area of Ephesus Most of the Ayasuluk Hill Korinthian Capitals, the subject of the research, were brought from Hellenistic and Roman Period Ephesus for construction activities. These capitals were used in and around St. Jean Church as well as surrounding buildings and were spoliated again in Ayasuluk Castle and in surrounding structures in the 2nd and 3rd stages. Many spoliated architectural elements unearthed during the ongoing excavations and restoration works since early XX cc. are in the storage Ayasuluk Hill. Corinthian capitals constitute the biggest proportion of these elements. Ayasuluk Hill Corinthian capitals stand out with their outstanding features with their different style and composition developments. Most of the capitals are believed to be the works of Ephesus workshop, yet i some of these capitals the influence of Aphrodisias and Pergamon Workshops can be observed. Ayasuluk Hill Corinthian capitals, with the greatest number of Corinthian capitals outside of Ephesus city center, constitute a significant group among Western Anatolia Corinthian capitals.