Davranışsal finans temelinde finansal yatırım kararlarının analizi
Analysis of financial investment decisions on the basis of behavioral finance
  1. Tez No: 458695
  2. Yazar: BÜŞRA AĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜZEYİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, İrrasyonel Davranışlar, Bilişsel ve Duygusal Eğilimler, Davranışsal İktisat, Finansal İktisat, Behavioral Finance, Irrational Behavior, Tendencies in Cognitive and Emotional, Behavioral Economics, Financial Economics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Geleneksel finans teorilerinde bireyleri rasyonel olarak kabul eden modeller piyasadaki pek çok olayları açıklamakta yetersiz kalmıştır. Yapılan araştırmalar, bireye dönük analizlerle yeni katkıları ortaya çıkarmış ve yatırımcı davranışlarına odaklanan davranışsal finansı literatüre kazandırmıştır. Bu çerçevede çalışmanın amacı, bireysel yatırımcıların finansal karar alma davranışlarını yönlendiren psikolojik eğilimleri ortaya koymak ve bu eğilimlerin yatırım kararlarını nasıl etkilediğini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda anket çalışması uygulanmış ve tanımlayıcı, betimleyici, istatistiksel ve deneysel yöntemlerle anket verileri analiz edilerek yorumlanmıştır. Hipotezler ve davranışsal eğilimler, Ki-kare test istatistiğinden MANOVA yönteminden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgularla davranışsal finans temelinde yatırımcı davranışları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In traditional finance theory, the models which accepted as rational individuals remain insufficient to explain many events in the market. The new researches that have been revealed new contributions through individual analyzes and brought behavioral finance that focuses on investor behaviors to the literature. In this context, the aim of the study is to analyze psychological tendencies of individual investors that govern the behavior of financial decision-making process and determine how these trends affect investment decisions. A Survey was conducted for this purpose and it has been interpreted by analyzing survey data with descriptive, statistical and experimental methods. Hypotheses and behavioral trends were assessed using Chi-square test statistic and MANOVA method. Investor behaviors on the basis of behavioral finance was tried to be explained by the findings obtained.