Türkiye Selçuklularında eğlence hayatı (XI. –XIV. yüzyıllar)
Entertainment life at the Seljuks of Turkey (XIth – XIVth century)
  1. Tez No: 458711
  2. Yazar: MUHAMMED ALPASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçukluları, Eğlence, Kültür, Saray, Halk, Turkey Seljuks, Entertaintment, Culture, Palace, Public
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Toplumların sabit eğilimleri, yaşam tarzları, kültürel beğenileri ve etkinlikleri hakkında önemli ipuçları barındıran eğlence, kişilerin hoşça vakit geçirmesi olarak tanımlanan bir çeşit ihtiyaçtır. Türklerde doğal olarak bu ihtiyacı karşılamak için tarihin en eski dönemlerinden bu yana yaşamlarında eğlenceye yer vermiştir. Orta Asya'dan gelen Türk geleneklerini ve İslam esaslarını harmanlayarak Anadolu'da Türk-İslam kültürünün oluşmasına ortam sağlayan Türkiye Selçuklu Devleti'nde de eğlencenin günlük hayatın önemli bir bölümünü oluşturduğunu görmekteyiz. Bu çalışmada Türkiye Selçuklu Devleti'nde saray hayatında tertip edilen etkinlikler ve halkın eğlence hayatını oluşturan unsurlar üzerinde durulmuştur. Ayrıca kültürel bütünlük bağlamında eğlencenin tek taraflı olarak değerlendirilemeyeceği düşüncesinden hareketle İslamiyet öncesi Türk eğlence hayatına ve İslam da eğlence olgusuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a kind of necessity that is defined as a time of peacefulness for the people, for the society's fixed tendencies, the lifestyle, the culture, the activities. Turks have naturally provided entertainment in their lives since the earliest periods of history to meet this need. We see that entertainment is an important part of everyday life in the Anatolian. Turkey Seljuk State, which provides the environment for formation of Turkish İslamic cultures in Anatolia by bleeding Turkish traditions and İslamic principles. In this study, the activities organized in the life of the palace in the Turkey Seljuk State and the elements forming the entertainment life of people were emphasized. With the thought that the entertainment can not be considered as a single subject in the context of cultural unity.