Bütçe politikaları perspektifinde mali alan incelemesi: Türkiye üzerine bir uygulama (1980-2015)
An analysis of fiscal space from the perspective of budget policies: An application on Turkey (1980-2015)
  1. Tez No: 458712
  2. Yazar: AYŞE ATILGAN YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Fiscal Space, Budget Policies, Fiscal Sustainability, Zivot-Andrews Unit Root Test, Gregory-Hansen Cointegration Test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Küresel ekonominin günümüzde ülkeleri karşı karşıya getirdiği önemli konulardan biri, mali konularda hareket alanı oluşturabilme becerileridir. Ülkelerin mali sürdürülebilirlik ve ekonomik büyüme hedefleri bakımından başarılı olabilmeleri için bütçe politikalarında gerekli düzenlemeler yapması gerekmektedir. Bu çalışmada öncelikle bütçe politikaları ve mali alana ilişkin kavramsal çerçeve çizilmiş, sonrasında Türkiye'de 1980 yılından günümüze kadar uygulanan bütçe politikaları ve mali alan gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, 1980-2015 dönemi için Türkiye'de mali alanı ampirik olarak analiz etmektir. Çalışmada kullanılan verilere ilk olarak yapısal kırılmaları göz ardı eden ve etmeyen birim kök testleri uygulanmış ve sonuçlar verilerin seviyelerinde durağan olmadığını göstermiştir. Bu nedenle değişkenler birinci farkları alınarak durağan bulunmuştur. Ardından değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisi Gregory-Hansen Eşbütünleşme testi kullanılarak incelenmiştir. Son olarak da uzun ve kısa dönem analizleri ile mali alan test edilmiştir. 1980-2015 döneminde Türkiye'de vergi yükünde meydana gelen artışların kamu harcamaları ve bütçe açığı arasındaki esnekliğin azalmasına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye'de mali alanın nasıl genişleyebileceğine ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the important issues that the global economy face with the countries today is the ability to create a field of action in fiscal matters. Countries need to make necessary adjustments in their budget policies in order to be successful in terms of fiscal sustainability and economic growth targets. Within this study conceptual framework about budget policies and fiscal space is drawn and the budgetary policies and fiscal space development in Turkey implemented since 1980 are investigated. The aim of the study is to empirically analyze the fiscal space in Turkey for the period 1980-2015. Firstly, the unit root tests with or without structural breaks were applied to the data gained in the study, and the results showed that the data were not stable at the levels. For this reason variables were found to be stationary by taking first differences. After that, the cointegration relationship between the variables was examined using the Gregory-Hansen Cointegration Test. Finally, the fiscal space was tested with long and short term analyzes. Its concluded that the increase in the tax burden during the period of 1980-2015 in Turkey has led to a decrease of flexibility between public expenditures and budget deficits. According to the results, some ways of solutions in order to expand the ficcal space in Turkey were presented.