Examining the utilisation of the seven principles by pre-service and in-service teachers of English
İngilizce öğretmenleri ve öğretmen adaylarının iyi bir eğitim ortamı sağlayan yedi ilkeye ilişkin uygulamalarının incelenmesi
  1. Tez No: 458731
  2. Yazar: BİRGÜL AKDAĞ ÇİMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yedi ilke, yüksek kaliteli eğitim, yabancı dil eğitimi, İngilizce öğretmenleri, seven principles, high-quality education, foreign language education, EFL teachers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışma İngilizce Öğretmenliği adaylarının ve İngilizce öğretmenlerinin algılarını ve Chickering ve Gamson (1987) tarafından sunulan yüksek kalite eğitim için bir çerçeve oluşturan yedi ilkeye ilişkin uygulamalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Anketler ve röportajlar yoluyla hem nitel hem nicel veriler elde edilmiştir. Nicel veri toplama aşamasına 102 öğretmen ve 204 öğretmen adayı katılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak her iki gruba da yedi ilkenin kullanımıyla ilgili anketler verilmiş, mesleki tatmin anketi ise sadece İngilizce öğretmenlerine uygulanmıştır. Nitel veri toplama aşamasında ise, 8 öğretmen adayı ve 10 öğretmenle görüşme yapılmıştır. Veri çeşitlemesi nicel ve nitel verilerin büyük ölçüde birbirini desteklediğini göstermiştir. Çalışmanın bulguları, genel olarak katılımcıların yedi ilkeyi kullanmaktan yana olduklarını ortaya çıkarmıştır. Fakat kalabalık sınıflar, eğitim sistemi, yorucu sınavlar ve ağır müfredat gibi birtakım faktörler yedi ilkenin kullanılmasını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, elde edilen veriler öğretmen adaylarının az da olsa eğitsel amaçlarını gerçekleştirmek konusunda öğretmenlere göre daha iyimser olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan İngilizce öğretmenleri ise bu konuda daha gerçekçidir ve gayretlerinin başarılı sonuçlar ortaya çıkarabilmesi için bütün bir eğitim sisteminde radikal değişiklikler yapılmasını talep etmektedir. Bu çalışma, yabancı dil eğitiminin kalitesini artırmak için öğretmenler için daha fazla hizmet içi eğitim programının sunulması, okulların fiziki durumlarının yanı sıra müfredatın, sınav sistemi ve öğretmen yetiştirme programlarının iyileştirilmesini de kapsayan birtakım uygulamaları ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at exploring EFL pre-service and in-service EFL teachers' perceptions and implementations of the Seven Principles that were offered by Chickering and Gamson (1987) as a framework for high-quality education. The study followed a mixed research design. Both qualitative and quantitative data were obtained through surveys and interviews. A total of 102 in-service teachers and 204 pre-service teachers participated in the quantitative data collection phase. The quantitative data collection tools included a survey into the use of the seven principles for both groups of participants as well as a job satisfaction inventory for only in-service teachers. For the qualitative data collection phase, 8 pre-service and 10 in-service teachers were interviewed. The triangulation of both sets of data revealed consistency in most parts. The findings of the study revealed that the participants were, in general, in favour of the seven principles. However, a number of factors such as large class size, education system, overwhelming examinations, and heavy curriculum adversely impact the implementation of the seven principles. The data suggested that pre-service teachers were slightly more optimistic about realising their educational goals despite these challenges. In-service teachers, on the other hand, were more realistic about the issue and demanded radical changes in overall education system for their effort to yield fruitful results. The present study yielded a number of implications to increase the quality of foreign language education, which included additional in-service training for teachers, enhancement in curriculum, examination system, and teacher training programmes as well as physical conditions of schools.