Erzurum erkek halk danslarının ezgisel, ritimsel ve hareketsel bütünlük içerisinde uygulanabilmesine yönelik araştırma örneği
The research sample aiming at performance of erzurum men's folk dances in melodic, rhythmic and motional integrity
  1. Tez No: 458819
  2. Yazar: LÜTFİ DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Ballet and Dance, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Türk Halk Oyunları, Erzurum Erkek Barları, Ritim, Music Education, Turkish Folk Dances, Erzurum Men's Bars, Rhythm
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Zengin ve köklü kültürümüzün en önemli öğelerinden birisi de Türk Halk Oyunlarıdır. Türkiye sahip olduğu halk oyunu repertuarı ile dünya kültürleri içerisinde önemli bir zenginliğe sahiptir. Bu zengin yapı içerisinde Erzurum Erkek Barları, kendine has ezgi, ritim ve hareket öğeleri ile Türk Halk Oyunları içerisinde özel bir yere, değere ve öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı; Türk Halk Oyunları içerisinde yer alan Erzurum Erkek Barlarına ait ezgilerin, ritimlerin ve hareketlerin bir bütünlük içerisinde incelenerek, kültürümüze ait olan bu öğeleri kayıt altına almaktır. Bu araştırmada, karma yöntem araştırma tasarımlarından keşfedici sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda doküman incelemesi yöntemi, nicel boyutunda ise tek gruplu ön test son test deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada, 18 adet Erzurum Erkek Bar'ı tespit edilmiştir. Bu barların hareket tasnifleri, anatomiden faydalanılarak yapılmıştır. Hareketlere eşlik eden ritim kalıpları yöresel çalım teknikleri dikkate alınarak notaya alınmıştır. Erzurum Erkek Barlarına ait ezgi, ritim ve hareket öğelerinin birlikte gösterilmesinin sağlaması için bir bütünlük dâhilinde partisyon oluşturulmuştur. Yapılan deneysel işlem sonrasında ön test ve son test puanları arasındaki farkın istatistiksel açıdan son test lehine olduğu, Erzurum Erkek Barlarına yönelik hazırlanan ezgi, ritim ve hareket akışı notasyonunun uygulanabilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important elements in our rich and rooted culture is Turkish Folk Dances. Turkey has a prominent place in world culture with its folk dances repertoire. In this rich structure, Erzurum Men's Bars have their unique importance and value in Turkish Folk dances with their movements, rhythm and melody elements which are peculiar to them. The aim of this research is to examine the movements, rhythm and melody in integrity belonging to Erzurum Men's Bars in Turkish Folk Dances and also record these items beloging to our culture. In this research, exploratory sequential pattern in mixed method research drafts has been used. In qualitative aspect of research the method of examining documents has been used and one group pretest-posttest experimental design has been used in quantitative aspect. In the research, 18 Erzurum Men's Bars have been identified. Classification of movements in these bars have been made thanks to investigations in anatomy. The rhythm structures which accompany the movements, have been written in drum notation with the consideration of regional playing techniques. In order to identify melody, rhythm and movements elements related to Erzurum Men's Bar with each other, the partitions have been formed in an integrity. It has been concluded that the melody, rhythm and motion flow of musical notation having been prepared for Erzurum Men's Bar, are applicable. Statistical difference between points is in favour of post test as a result of experimental study between pre- test and post-test.