Kaşkay Türklerinin çocuk edebiyatı ürünleri ve bu ürünlerin çocuk gelişimi üzerine etkisi
The effects of Qashqai Turks on child literature products and child development of these products
- Tez No: 458820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GÜCÜYETER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kaşkay Türkleri, çocuk edebiyatı, sözlü kültür, Qashqai Turks, children's literatur, oral culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İran'ın merkezi ve güneyinden Fars, Huzistan, İsfahan ve Buşehr eyaletlerinde yaşayan Kaşkay Türkleri dil ve kültürlerini korumaya çalışan bir Türk topluluğudur. Türkçe eğitim öğretim yasak olduğundan ve yazılı bir tarihe sahip olmamalarından dolayı Kaşkay sözlü edebiyatı ne yazık ki gün geçtikçe unutulmaktadır. Çocukların anadillerinden uzak kalmaları sonucunda Kaşkay Türkçesinin eski anlatı türleri unutulmaya yüz tutmaktadır. Bu sözlü kültür ve geleneği canlandırmak için çocuk eğitimine yönelmek gerekir. Bu araştırmada, İran'ın Şiraz çevresinde bulunan göçebe Kaşkay Türkleri, Kaşkay çocuk edebiyatı anlatım türleri ve bu edebiyatın unutulmaya yüz tutmasına sebep olan faktörler incelenmiştir. Araştırmada Kaşkay sözlü çocuk edebiyatı ürünleri derlenmiştir. Çalışma Kaşkay sözlü edebiyatı ve çocuk seviyesinde ayrıntılı bir incelemeyi içermektedir. Araştırmamız Kaşkay Türk edebiyatı ürünlerinin çocuk edebiyatı ürünleri kısmına yoğunlaşması bakımından diğer çalışmalardan farklılık göstermektedir. Bu incelemelerle Kaşkay çocuk edebiyatı hakkında sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Sözlü kültür ürünlerinin yazıya geçirilmesi ve bu ürünlerin kaybolmadan sonraki nesillere aktarılması oldukça önemlidir. Bu sebeple yapılan bu çalışmada yitirilme tehlikesi altında bulunan Kaşkay Türk kültürünün sözlü ürünleri ele alınmış ve bu ürünler tanıtılıp yazıya geçirilmiştir. Kaşkay sahasında Şiraz ve ilçelerinin gezilmesi sırasında ninni, masal, tekerleme ve oyun gibi sözlü ürünler kaynak kişiler tarafından derlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında Özet, Ön Söz, İçindekiler ve Kısaltmalar bölümleri bulunmaktadır. Çalışmada Giriş ve Sonuç bölümlerinin dışında alan derleme sahası olan Kaşkay sahası hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In fact, it is necessary to start the Turkish language training to children for the revive of this oral culture and tradition. In this research we were investigated Qashghai's Turks, Qashghai's children literature and the factors led this literature to be forgotten. Moreover, we were compiled Qashghai's oral children literature products. The study includes Qashghai's oral literature and the detailed examination at the child's level. In addition, we were focused on children's literature and the variation of Qashghai's Turk from other studies. It is very important to convey oral culture products to written form in order to protect and transfer to the next generation. All in all, the survived oral products of Qashqai civilization is concerned and concentrated by this research trying to challenge and defend this oral culture from extinction. During a visit to Shiraz and nearly the districts of Qashqai, oral products such as lullabies, fairy tales, rhymes and games gathered from aged tribal characters and old men and women so it can be called oral history of Qashqai. Conclusively, this paper is consisted of abstract and introduction, Qashghai's Turks who are living in the south of Iran want to preserve, record and broadcast their language and culture, but Turkish language teaching is forbidden in Iran's schools furthermore they really lack written history. Most of the Turk's children are far away from their mother tongue increasingly, as a result, the old narrative forms of Qashghai language were forgotten. Analysis, tokens and abbreviation. In the main body of the research the geographical placement of Qashqai tribe, habits and customs specifically the children subjects has been discussed and informed.